Pane Štětino, Jurečka vám chce snížit důchod… Sranda kolem lidoveckého nápadu na potrestání estébáků

09.07.2021 9:29

Předseda lidovců Marian Jurečka, jeden z lídrů koalice Spolu, přišel s nápadem na krácení penzí pohlavárům minulého režimu a agentům komunistické státní bezpečnosti. Míří přitom na období, kdy i lidovci byli součástí Národní fronty a podíleli se tak na udržování komunistického režimu v chodu. Dotknout by se to mohlo i někdejšího europoslance za TOP 09 Jaromíra Štětiny.

Pane Štětino, Jurečka vám chce snížit důchod… Sranda kolem lidoveckého nápadu na potrestání estébáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Marian Jurečka by po vzoru Slovenska rád zkrouhnul důchody pohlavárům komunistického režimu. Teoreticky se Jurečkův návrh může dotknout i některých lidovců, protože lidovci v rámci Národní fronty udržovali komunistický autoritářský režim v chodu. Asi nejznámějším lidovcem z tohoto období je Josef Plojhar, který táhl s komunisty za jeden provaz už před rokem 1948 a po tzv. Vítězném únoru pokračoval v politické dráze jako věrný komunistický přisluhovač. Vedle pátera Plojhra, který byl poslancem až do své smrti v roce 1981, udržovali komunistický režim při životě i další lidovci.

Návrh Mariana Jurečky

Po sociálních sítích koluje i humorný šťouchanec do někdejšího europoslance za TOP 09 Jaromíra Štětiny, jenž býval jak komunistou, tak údajně i spolupracovníkem StB.

„Dobrý den, Jurečka vám chce snížit důchod. Zvažujete právní kroky?“ padla otázka.

Štětina odmítá, že by byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti a novinář Jan Hrbáček upozornil, že Štětina v evidenci StB zkrátka a dobře nefiguruje.

„Já teda nevím, ale jako agent StB v evidencích nikde nefiguruje. Řeší se ten papír, který napsal, ale jako agent veden prostě není. PO je prověřovaná osoba,“ upozornil publicista.

Štětina

Štětina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…