Pane redaktore ČT, nedělejte tu sluníčkářskou žumpu. A zameťte si před svým prahem. Pokus o grilování Okamury se totálně obrátil

22.10.2019 19:46

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny pustil redaktora České televize, který se vyptával na chyby v účetnictví hnutí, na které poukázal Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. „Zameťte si před vlastním prahem,“ vzkázal Okamura. A přidal nařčení, že Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran není nestranný a stal se nástrojem politického boje jiných stran.

Pane redaktore ČT, nedělejte tu sluníčkářskou žumpu. A zameťte si před svým prahem. Pokus o grilování Okamury se totálně obrátil
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference SPD

Na úvod tiskové konference šéf SPD zkritizoval návrh státního rozpočtu na příští rok. „Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM nehospodaří s péčí řádného hospodáře. Podle nás by měl návrh rozpočtu být vyrovnaný nebo nejlépe přebytkový. Je pro nás nepřípustné zvyšování rozpočtu v oblastech neadresných sociálních dávek pro nepřizpůsobivé, inkluze ve školství, financování politických neziskových organizací,“ pronesl Okamura.

„Návrh počítá se zrušením určitého počtu míst státních zaměstnanců, ale ve skutečnosti pouze míst neobsazených, tudíž nesnižuje počet lidí ve státní administrativě. V těchto oblastech je podle nás nutné šetřit, pak chybí peníze na podporu důchodců a pracujících rodin s dětmi, což je jedna z našich zásadních priorit,“ pokračoval a dodal, že návrh je oproti letošnímu roku vyšší o 113 miliard korun, ale přesto počítá s deficitem 40 miliard korun. „Proto poslanci za SPD tento návrh rozpočtu nepodpoří,“ uzavřel.

Místopředseda SPD Radim Fiala v souvislosti s rozpočtem připomněl, že ekonomický růst je u konce a ekonomové očekávají další zpomalení. „Naše ekonomika je těsně svázána s tou německou, která je již na nule. Vzhledem ke státnímu rozpočtu to podle hnutí SPD znamená, že očekávané příjmy v roce 2020 jsou nadhodnocené. Deficit by tak mohl být až 60 miliard. Proto rozpočet nemůžeme podpořit,“ řekl Fiala.

Poslanec Jiří Kobza pak za SPD zopakoval, že v otázce brexitu vidí naději a hnutí bude trvat na prosazení českého referenda o vystoupení z EU. „Brexit je pro nás výrazem vůle lidu a reakce Evropské unie ukazuje, že celý její koncept, jak spojovat národní státy, je neproveditelný. Brexit je varování, že tlak EU může stupňovat napětí ve společnosti, a my nadále prosazujeme české referendum o vystoupení z EU, každý národ má mít možnost na své vlastní sebeurčení,“ prohlásil Kobza.

Poté se Okamura ostře pustil do redaktora České televize, který připomněl, že Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran zveřejnil chyby v účetnictví a jiné přestupky v hnutí SPD. „Buďme korektní, tyto malé problémy měly všechny parlamentní strany, které byly kontrolovány. Nedělejme tady zase tu sluníčkářskou mediální manipulaci a žumpu, kterou novináři předvádějí. Pokutu už dostaly i jiné strany, jako Piráti nebo ANO. Takže nelžete v České televizi, nepřekrucujte a ptejte se všech korektně,“ ohradil se Okamura s tím, že již učinili potřebné kroky na vlastním účetním oddělení.

Potom se Okamura ve zbylém čase konference pustil do České televize. „Když se nás ČT ptá na chyby při financování, tak bych se chtěl zeptat redaktora ČT Pacnera, kdy přestanete začerňovat smlouvy?“ začal soptit Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vůbec jsem nezaznamenal personální změny za to, že redaktor Jiří Hynek na začátku září řekl ve zprávách, že je Andrej Babiš bývalý premiér, zalhal tedy v přímém přenosu. Ptám se, jestli dostal pokutu. Také chci připomenout, že plzeňská střední škola žaluje ČT, že lhala v reportáži, že prý ovlivňovali žáky při diskusi s premiérem Babišem. To byla další nepravda. K tomu by se měla ČT vyjádřit,“ vypálil Okamura na redaktora České televize a dodal, že už pět let nebyl pozvaný do Otázek Václava Moravce.

„Proč by měli naši voliči, koncesionáři, platit za propagaci jiných politických stran v hlavním zpravodajském pořadu?“ položil poslední řečnickou otázku Okamura.

„Vážený pane Pacnere z ČT, až odpovíte na tyto dotazy a přestanete mít máslo na hlavě, tak se laskavě ptejte na něco jiného, zameťte si před vlastním prahem,“ řekl nakonec a dodal, že hnutí SPD chce prosadit, aby se zrušily koncesionářské poplatky a aby se ČT změnila na příspěvkovou státní organizaci pod kontrolou NKÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…