Pane redaktore, teď jste řekl prázdnou floskuli. Prezident Zeman opět po letech rozebral rozhlasáka, kterého kdysi složil anglickým slovíčkem

24.07.2017 18:02

Exkluzivním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl po dlouhé době prezident Miloš Zeman. Usedl proti moderátorovi Janu Pokornému a spustil svůj tradiční slovní koncert. Došlo na Čínu, Zemanovy cesty do krajů i na politologa Jiřího Pehe, který prý navrhuje nesmysly. Pokorný musel napjatě čekat, zda prezident použije podobná sprostá slova jako před třemi lety, kdy v rozhovoru s ním prezident pronesl v přímém přenosu slovo „kunda“. V narážce na skupinu Pussy Riot.

Pane redaktore, teď jste řekl prázdnou floskuli. Prezident Zeman opět po letech rozebral rozhlasáka, kterého kdysi složil anglickým slovíčkem
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hned po uvítání prezident poznamenal, že pořad se jmenuje Dvacet minut Radiožurnálu, ale má trvat minut třicet, takže svět chce být klamán. Jan Pokorný vysvětloval, že čas je pojem relativní, načež prezident Zeman vypálil: "To jste řekl prázdnou floskuli".

Hned poté prezident prozradil, že letos se už popáté sešlo Česko-čínské investiční fórum. Tentokrát se ho na Pražském hradě zúčastnilo asi 1200 podnikatelů. Během tohoto jednání se uzavřely projekty asi za 60 miliard korun,“ prozradila hlava státu.  

Prezident Miloš Zeman a moderátor Jan Pokorný. Foto: Z FB Jiřího Ovčáčka

Slyšel prý také něco o protestech proti tomuto fóru. „Dozvěděl jsem se, že protestovali čtyři lidé, všichni cizinci. Kupodivu tam nebyl ani pan Kalousek, ani pan Bursík, ani Kateřina Jacques a podobní zavíječi do tibetských vlajek,“ uvedl prezident.

Zeman také vysvětloval, proč na toto jednání neměli přístup novináři. „Novináři většinou nerozumí ekonomice,“ pravil prezident. Týká se to prý téměř všech novinářů. Česká republika prý už těží z ekonomické spolupráce. Projevuje se to především u firmy Škoda Auto a pak u Home Creditu Petra Kellnera a jeho skupiny PPF. Časem by se ale mohlo dařit i dalším firmám. O čínských partnerech je ovšem známo, že se dlouho rozmýšlejí, do jakého projektu vstoupí.

Pár slov padlo také na konto cest prezidenta Zemana do krajů. Člen Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran Jan Outlý prezidentovi doporučil, aby zvážil, zda si cesty do krajů započítá do předvolební kampaně. Zeman to prý ale nehodlá dělat.

Posléze si neodpustil drobné rýpnutí do pana Outlého, který prý mohl být předsedou tohoto úřadu, kdyby si ho Zeman vybral, jenže on si vybral někoho jiného. „Takže mám právo se domnívat, že tato reakce je tak trochu projevem jeho uražené ješitnosti,“ poznamenal ironicky prezident.

Obratem dodal, že jezdí do krajů čtyři a půl roku, takže se rozhodně nedá říct, že by dělala kampaň teď pár měsíců před volbami. Když těch čtyři a půl roku s lidmi mluví, neříká jim „volte mě“, ale poslouchá, co je trápí. Host dále připomněl, že už 10. března říkal, že žádnou předvolební kampaň nepovede a také se toho drží.

Kdyby to pan Outlý vzal do důsledků, měl by prý Zemanovi počítat do kampaně i cestu do Ruska nebo cestu na Valné shromáždění OSN. „Beru jeho kritiku s úsměvem. Asi je mu líto, že není předsedou oné komise,“ zopakoval prezident.

Nebude si tedy do volební kampaně počítat ani cesty do krajů, ani cesty do zahraničí a ekonomickou diplomacii bude v zahraničí rozvíjet tak jako doposud. Bude jezdit do Číny, Vietnamu nebo Kyrgyzstánu, stejně jako do Portugalska, které nedávno navštívil. Proč jezdí do zemí jako je Vietnam, Kyrgyzstán nebo Čína, tedy do zemí s autoritativním režimem? Pro české podnikatele je tam prý jedna věc jednodušší. Když se dva prezidenti na něčem dohodnou, Zemanův kolega zavelí a v dané zemi se podle tohoto povelu zařídí. V demokratických zemích, jako je Portugalsko, probíhá podobné vyjednávání, ale je to běh na podstatně delší trať, protože portugalský prezident nemůže tak snadno „zavelet“.

Prezident se vyjádřil také ke kauze firmy Liglass Trading, která se uchází o obří zakázku ve středoasijském Kyrgyzstánu. Panují však obrovské pochybnosti o tom, zda firma dokáže podobný obří projekt v podobě dostavby kaskád vodních elektráren zrealizovat. Zeman tuto firmu v Kyrgyzstánu doporučil, ač ji sám vůbec nezná. Učinil tak ovšem na doporučení českého Ministerstva průmyslu a obchodu.

Peheovská chyba

Stranou pozornosti prezidenta nezůstala ani probíhající reforma justice v Polsku a protesty proti ní. „Sám si myslím, že jsou věci, kde se mohu vyjádřit k událostem v sousední zemi, ale na druhé straně se to nemá přehánět. Nejsem právník a této justiční reformě nerozumím, to poctivě přiznám. Politik má poctivě přiznat, když něčemu nerozumí,“ okomentoval dění v Polsku Zeman.

„Jakýsi Pehe v deníku Právo neustále vybízí k tomu, aby Česká republika vystoupila z V4 a přimkla se k Německu. Já to pokládám za nesmysl," prozradil prezident. „Proč?“ ptal se okamžitě moderátor Pokorný. „Opustit tuto Visegrádskou skupinu by byla hrubá, přímo peheovská chyba,“ řekl jasně Zeman. Visegrádskou čtyřku totiž vnímá jako jakousi politickou protiváhu proti starým zemím EU a pokud už by V4 nějak měnil, tak by ji spíše rozšiřoval, např. o Rakousko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…