Pane redaktore, vy nejste připraven. Tomio Okamura účtoval s novinářem ČT i vlastními lidmi

11.02.2015 11:14

Po tiskové konferenci poslanců Úsvitu, kteří vyjádřili svou nevoli proti dosavadnímu chování předsedy Tomio Okamury, dostal příležitost sám předseda Úsvitu. Na rozdíl od protivníků stál před kamerou České televize sám a předvedl velmi útočný výkon.

Pane redaktore, vy nejste připraven. Tomio Okamura účtoval s novinářem ČT i vlastními lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci Úsvitu vytýkali svému šéfovi, že mluví o přímé demokracii, ale ve vlastním hnutí ji nerespektuje. To Okamuru podráždilo: „Já že nerespektuji přímou demokracii? Vždyť já jsem inicioval všechny návrhy, které se jí týkaly. Některé z nich v historii ČR vůbec poprvé,“ připomněl.

Pak reagoval na nabídku, aby se projektu zastřešujícího stranu účastnil, námitkou, že tento projekt vznikl za jeho zády a on vůbec neví, co je tento projekt zač. Je prý ale připraven jednat s každým, kdo bude ochoten hájit priority Úsvitu.

Pak reagoval na námitku, že poslancům nebylo umožněno stát se členy hnutí a ovlivňovat jeho politiku. Okamura protestoval, že Úsvit vznikl teprve nedávno a před přijetím člena si musel nechat lhůtu na jeho prověření. „Já nevím, jestli se u vás v ČT rozdávají čtyřleté pracovní smlouvy bez zkušební lhůty. To se snad neděje ani u vás,“ obrátil se na redaktora.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Úsvit prý byl připraven první členy, kteří si požádali o členství hned na začátku, začít přijímat. K tomu poznamenal, že se jedná o běžnou praxi. „Starostové a nezávislí měli již jako sněmovní strana dlouho asi třicet členů,“ připomněl, že nad nedemokratickými praktikami v hnutí Petra Gazdíka se nikdo nepozastavoval.

Podobná ostražitost při náborech členstva je prý nutná. „Nebo nabereme tisíce členů, pak se to rozpadne a novináři budou mít radost, že se to Okamurovi rozpadlo,“ nabídl alternativu.

Pak prozradil, že ve sněmovně se proslýchá, že jiné subjekty usilují o přetažení poslanců Úsvitu, a proto je velmi zvědav, co z projektu nové strany vyleze. Sám je prý spokojen v Úsvitu a odmítá vstupovat do jakékoliv jiné strany či hnutí.

Redaktor se jej pak ptal, zda nevnímá některé chyby, například nešťastné silné výroky o islámu. „Asi jste si to, pane redaktore, špatně nastudoval. A to je již podruhé. Vy nejste připraven,“ přešel Okamura do útoku. Pak přešel k již několikrát opakovanému výkladu, že text nenapsal on, ale člen širšího grémia Úsvitu Jiří Kobza, a on jej pouze sdílel na Facebooku. „Mimochodem, pana Kobzu k nám přivedl právě Marek Černoch,“ zakončil výklad se spokojeným úsměvem narážkou na svého nejvýraznějšího kritika.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…