Pane senátore Čubo, kdo Vám platil vítěznou kampaň? zeptaly se noviny

23.10.2014 9:46

Na tajnosti, které dělá Strana práv občanů kolem financování předvolební kampaně nově zvoleného senátora Františka Čuby, upozorňuje server Lidovky.cz. „Kampaň platili sponzoři a podporovatelé pana docenta, zbytek byl stranický příspěvek. Ten poměr ale neznám,“ řekl sice asistent senátora Jiří Švirák, uvést jména největších dárců však odmítl.

Pane senátore Čubo, kdo Vám platil vítěznou kampaň? zeptaly se noviny
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Tento billboard Františka Čuby je na jednom z Baťových domků v Napajedlích

Zdůvodnil to tím, že dárci se tím nechtějí „pitvat“, protože prý byli neprávem napadáni. „Takže nebudou mimo zákonnou lhůtu nic zveřejňovat. Každopádně je vše transparentní,“ řekl Švirák serveru. Ten ale upozornil, že v tomto případě žádná zákonná lhůta neexistuje.

Jména spnozorů se možná dozvíme až na jaře

V případě Čuby je podle serveru jediným termínem 1. duben 2015, dokdy musí všechny politické strany a hnutí předložit výroční finanční zprávu, v níž strany dokládají i to, kolik na kampaně vynaložily a kde vzaly peníze.

Na financování Čubovy kampaně poukázala i jeho neúspěšná soupeřka z klání o senátní křeslo Alena Gajdůšková (ČSSD) poté, co ji ve volbách porazil. „Prohrála jsem s penězi, které mají původ bůhví odkud,“ citoval server Gajdůškovou s tím, že ona sama mohla odkázat na transparentní účet ČSSD pro senátní volby.

Na netransparentnost kampaně poukázala i TI

Za netransparentní označila Čubovu kampaň i organizace Transparency International, protože Čuba neposkytl o své kampani takřka žádné informace. Přitom byla poměrně rozsáhlá, plakáty prý visely po celém kraji.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…