Panel k českému školství: Bek řečnil dvě hodiny, pak ho vystřídal poradce. U toho Kartous, Uhl nebo Člověk v tísni

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
10.12.2023 8:30 | Zprávy

Konvent o vzdělávání. Ministr Bek ho založil v červnu jako jeden ze svých prvních kroků v úřadě a hovořil o něm jako o „náhradě sboru poradců“, která by mu poskytovala oponenturu. Místo „návrhů vystavených přísné oponentuře a odborné konzultaci“, jak náplň panelu Bek avizoval, se jedná o ministrovu „one man show“, stěžují si účastníci. Pravidlem jsou jeho hodinové monology a na diskuzi a dotazy už potom není čas.

Panel k českému školství: Bek řečnil dvě hodiny, pak ho vystřídal poradce. U toho Kartous, Uhl nebo Člověk v tísni
Foto: Screen Youtube
Popisek: Konvent ke vzdělávání v Senátu. Mikuláš Bek hovoří, Jiří Drahoš předsedá

V týdnu byly zveřejněny výsledky mezinárodního hodnocení žáků PISA, které by se daly označit jako „relativní úspěch“. Čeští žáci se trochu zhoršili, ale mnohem méně, než zbytek Evropy. Dokonce se takto dostali před Finsko, které bylo v posledních dvou desetiletích všem dáváno za vzor.

Ministr školství Mikuláš Bek strávil tento týden vyjednáváním s učiteli. S odbory jednal o řešení finanční situace dané rozpočtovými škrty.

Díky této debatě se široká veřejnost seznámila s odborným pojmem „Index Phmax“, který určuje maximální počet hodin, které stát škole proplatí.

Již v nedělí v Otázkách Václava Moravce zazněla od Petry Mazancové, političky TOP 09 a předsedkyně spolku Učitelská platforma, varianta označovaná jako „kompromis“, podle které mělo být seškrtání počtu „proplácených hodin“ o pět procent. V původním návrhu to na některých školách mělo být až procent patnáct. To by podle učitelů vedlo k faktickému rozpadu dělené a skupinové výuky.

Podle informací ParlamentníchListů.cz je tato varianta ve hře i na konci týdne, s tím, že v některých školách, kde by to bylo potřeba, by toto snížení mohlo být odpuštěno. Není přitom zřejmé, jak by se o tom rozhodovalo, což vyvolává další pochybnosti.

„Zasahuje do něčeho, co funguje 3 roky, s čím se školy naučily pracovat, co si pochvalují a co teprve začalo fungovat. PH max je nástroj, jakým si školy mohou zkvalitňovat a individualizovat výuku, zavádět inovativní metody. Aniž by proběhla jakákoliv analýza. Vyhodnocení posledních 3 let, jak toto financování škol pres PHmax funguje, udělá ministr razantní nekoncepční zásah, který školy vrátí o několik let zpátky,“ varuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně ANO Jana Berkovcová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

další blbec co chce zničit i ten poslední kousek školství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 10.12.2023 9:42:31

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…