Paní ministryně, já vám to spočítám, napsal občan Marksové. A jeho dopis obíhá internetem

15.02.2016 14:55

Živnostník Petr Musílek zveřejnil svou odpověď na dopis ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové. „Tak mi dnes paní ministryně Marksová poslala ‚motivační dopis‘, v němž mi sděluje, že důchodový systém, za který je aktuálně odpovědná, mi není schopen zajistit v důchodovém věku důstojnou existenci a mám si tak důchod zajistit jiným způsobem,“ napsal serveru PravýProstor.cz důvod, proč ministryni psal. Server jeho odpověď zveřejnil.

Paní ministryně, já vám to spočítám, napsal občan Marksové. A jeho dopis obíhá internetem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Ministryně ve svém listu apeluje z důvodu znevýhodnění na osoby samostatně výdělečně činné, aby zvýšily pojistné placené správě sociálního zabezpečení pro zvýšení základu pro výpočet důchodu a využily tzv. III. pilíř či jiných forem úspor. 

Původní text ZDE.

„Na trhu práce působím jako OSVČ. Jsem tak Vámi uvedeným způsobem dotčen nedokonalostí celého systému výběru a přerozdělování sociálního pojištění. Vaše upozornění na problémy z toho vyplývající (cituji: „Senioři s nízkým důchodem se už dnes potýkají s mnoha existenčními problémy – nemohou si zajistit kvalitní bydlení a často jsou vystaveni exekucím. Toho se musíme vyvarovat.“) a následné doporučení k využití jednoho z výše uvedených řešení jsou zcela absurdní, byť mohu vnímat Váš dobrý úmysl,“ poznamenává ve svém dopisu Musílek. Podle něj tak agenda rezortu práce a sociálních věcí neplní správně svoji funkci. 

„Vámi nabízená řešení jsou rovněž jako z říše snů,“ podotýká dál Musílek. Využití III. pilíře je podle něj například prakticky totožné jako využití jiných forem úspor, ovšem doplněné o státní podporu. „Jedná se však vždy o přenesení zodpovědnosti za svůj život na občana. To vítám a podporuji! Avšak nemyslím si, že by takové doporučení mělo zaznít z Vašich úst, resp. z Vašeho pera, a to právě proto, že jde o odpovědnost každého občana, tedy i OSVČ. Nemohu se tak zbavit dojmu, že se z Vaší strany jedná o čirý alibismus, neboť Váš institut existuje právě proto, aby se odpovědnost občanů mohla snížit a eliminovaly se potíže vzniklé nezodpovědnostmi některých z nás,“ pokračoval Musílek ve svém rozhořčení.

Následně ministryni požádal o uvedení věci na pravou míru a provedení takových úprav systému výběru a přerozdělování sociálního pojištění, aby byl vyvážený, maximálně jednoduchý a spravedlivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…