Panika v USA: Další banky. A hůř. Bankrot a pád všeho

08.05.2023 9:25 | Zprávy

Už prvního června mohou mít Spojené státy problém s financováním. Dosáhnou totiž dluhového stropu a zatím se zákonodárci ne a ne shodnout o navýšení. Bílý dům už varuje, co by se stalo, kdyby k platební neschopnosti USA došlo. Šlo by v zásadě o bankrot. Pokles akcií, propad zaměstnanosti, oslabení role dolaru. Ovšem už teď se dluh USA prodražuje. A zdražování dluhopisů má neblahý vliv na banky. Tak jako tak, „zlatá léta“ americké ekonomiky zřejmě končí, alespoň podle 92letého miliardáře Warrena Buffeta, nyní šestého nejbohatšího muže světa. Nastává panika? Další banky v problémech.

Panika v USA: Další banky. A hůř. Bankrot a pád všeho
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardáři Warren Buffet a Charles Munger na konferenci Berkshire Hathaway

Hádka o zvýšení dluhového stropu patří v USA k pravidelným úkazům. Dochází k ní v podstatě vždy, když současný prezident nemá většinu v Kongresu, tedy dolní komoře amerického parlamentu. Dluhový strop byl v USA zaveden v roce 1917 a ve dvacátém století byl zvýšen alespoň devadesátkrát a ani jednadvacáté století tento trend nijak nenarušuje, za osm let vlády George Bushe mladšího byl dluhový strop navýšen celkem osmkrát, za Barracka Obamy pětkrát. Naposledy byl strop navýšen na konci roku 2021, na celkem 31,4 bilionu dolarů (666 bilionů korun). Tohoto stropu dosáhla vláda Joea Bidena 19. ledna tohoto roku.

Nyní Bílý dům varuje před následky, které by neschopnost plnit své závazky měla. A k tomuto datu se „velmi rychle blíží“. „Historie nás varuje, že jenom přiblížení se k dluhovému stropu by vážně poškodilo finanční trhy, ale také zhoršilo ekonomické vyhlídky pro podniky a domácnosti,“ varuje Bílý dům a dodává, že trh už tento fakt zohledňuje v tom, že cena dluhového pojištění stoupá.

Pokud jde o následky, byly by dle Bílého domu vážné, utrpěla by zejména zaměstnanost, která zatím roste a kterou se Bidenova vláda chlubí jako svým „historickým úspěchem“. A vláda by nemohla zavést žádná kontracyklická opatření. Varuje, že úroky na úvěrech by vystřelily raketově nahoru, a to i u finančních nástrojů, které používají domácnosti, tedy u vládních dluhopisů, hypoték a úroků na kreditních kartách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všechno je v pořádku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 08.05.2023 11:21:39
Když nebudou mít z čeho platit svoje okupační armády po celém světě, různé darebácké neziskovky a mediální hyeny, bude to jen dobře.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…