Panika v zájmu USA. Zmrznete? Dřív umřete hlady. Plynový expert lidem

02.05.2022 7:32

Expert na energetiku Ivan Noveský zavítal do pořadu O čem se mlčí. Poptávkový šok na trhu s plynem byl podle něj zcela zbytečný. A měl svůj účel, aby se v Evropě mohl prosadit zkapalněný zemní plyn z USA. Z Česka prý odchází společnost RWE, protože nechce mít na krku zásobování tímto plynem. Odhalil, kolik se v Evropě spotřebuje plynu a kolik by případně pokryl dovezený plyn z USA. Byl šokován tím, co navrhl ministr Jurečka.

Panika v zájmu USA. Zmrznete? Dřív umřete hlady. Plynový expert lidem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Energetický expert Ivan Noveský

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
Noveský hovořil nejdříve o rozdílu na trzích elektřiny a plynu. Konstatoval, že situace je špatná na obou, ale podstatný rozdíl je, že elektřinu si Česko samo vyrábí a exportuje, na export jde dle něho 10 až 13 TWh z každých 80 vyrobených za rok. Následně hovořil o plynu, Česko mělo prý minulý rok nadprůměrnou spotřebu 9,4 miliardy kubických metrů. Standard je přitom mezi osmi až devíti.

„Loni jsme měli malé zásoby v zásobnících a hlavně, loni začala narůstat v průběhu roku cena. A bohužel bruselskými zásahy, ale jak si vzpomínám, i ten mainstream a všechno, tak se podařilo vytvořit takovou paniku a takové prostředí na burzách, že ta cena plynu vylétla šíleně nahoru a úplně zbytečně,“ soudil o rekordních cenách z minulosti a dodal, že Rusko dodávalo plyn podle kontraktů. Ovšem problémem je, že Česko žádný kontrakt nemá.

Uvedl, že na prodej je v Česku šest plynových zásobníků. „Německá společnost RWE prodává tyto zásobníky, protože se chce zbavit celého Česka, aby se nemusela případně starat o zásobování Česka plynem, kdyby náhodou,“ řekl a dodal, že do Česka proudí veškerý plyn přes Německo, přes plynovod Nord Stream I. „Nord Stream II, to byl také jeden z nástrojů na zvednutí ceny, že se úmyslně blokovalo, spekulovalo, protože Nord Stream II chvilku ano, chvilku ne,“ dodal Noveský a doplnil, že tento plynovod je už plynem naplněn.

Ale proč tento plynovod nefunguje, je otázka pro evropské politiky a Brusel. „Oni se podle mě snažili tu cenu toho plynu vysloveně vyšponovat, aby se tady uplatnil americký zkapalněný zemní plyn. Jenže americký zkapalněný zemní plyn, to je kapka v moři. Když si vezmu, že roční spotřeba zemního plynu Evropy dělá 400 miliard kubíků ročně, a že Američané, kteří jsou nejlepší v dodávkách zkapalněného zemního plynu, sem dodali 22 miliard...“ vysvětlil Noveský, proč dodávky zkapalněného zemního plynu stačit nebudou. A dodal, že dalších 16 miliard zkapalněného zemního plynu do Evropy dodali Rusové.

Co se týče spotřeby plynu v ČR, domácnosti spotřebují třetinu až čtvrtinu a zbytek se spotřebuje v průmyslu. „Že si lidé myslí, že si doma zatopí šiškama, že si udělají komínek a budou si topit, to takhle nefunguje. Chemie, doprava, všechno, ten plyn je potřeba. Bez toho plynu ta republika padne naznak,“ vyvracel ideje o uskrovnění. Nevyloučil, že výhledově by se dalo Česko zásobovat zkapalněným plynem. Ale asi tak za 10 let. Moderátor nadhodil, že tímto způsobem Češi zmrznou, ale Noveský namítl, že dříve umřou hlady, protože pekárny jsou také na plyn.

Šokovala ho slova ministra Jurečky, že polovina spotřeby plynu by se dala nahradit kombinací biometanu z kravského trusu, renovací budov a z obnovitelných zdrojů. „Já se o to standardně nezajímám, ale když vím, že dnes jsou stavy skotu na třetině toho, co tady bylo, stavy prasat na třetině toho, co tady bylo, a zemědělská půda se snížila na 80 %, a ty biologické složky chybějí v té půdě,“ argumentoval proti tomuto nápadu, aby se biologický odpad spaloval místo toho, aby se jím hnojilo. „To je prostě šílený, já nevím, kam ti lidé chodí na ty nápady,“ vymezil se.

Česká vláda je podle něj zcela nekompetentní a „trošku velký problém“. „Dokonce životní problém pro Českou republiku,“ odvážil se říci a ti v ní, kdo se chtějí od ruské ropy a plynu odpojit hned, dle Noveského netuší, co by to znamenalo. „Kolaps průmyslu, kolaps ekonomiky, kolaps všeho. A nastal by velmi rychle, to nikomu nespíná,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…