Papež oznámil rezignaci. Už nemá dost sil

11.02.2013 12:00

Papež oznámil, že se chystá rezignovat, uvedla agentura ANSA. Netradiční krok, který však vatikánské zákony umožňují, učiní k 28. únoru. Oznámil to osobně, v latině, během konzistoře pro svatořečení mučedníků z Otranta. Nejpravděpodobnějším důvodem jsou zdravotní problémy.

Papež oznámil rezignaci. Už nemá dost sil
Foto: wikipedia.org
Popisek: Papež Benedikt XVI rezignoval na svou funkci hlavy katolické církve

Odchod papeže z úřadu před vlastní smrtí je přitom v katolické církvi zcela mimořádný, ale umožňuje to článek č. 333 kanonického práva. Už před několika týdny se v italském deníku Il Foglio objevila informace o tom, že Benedikt je značně unaven a odchod zvažuje.

Překvapení? Ne tak úplně

"Drazí bratři, svolal jsem Vás nejen kvůli třem blahořečením, ale zároveň i kvůli tomu, abych vám sdělil rozhodnutí velmi důležité pro život církve. Poté, co jsem opakovaně zpytoval své svědomí před Bohem, došel jsem k jistotě, že mé síly, kvůli pokročilému věku, již nejsou vyhovující pro adekvátní výkon úřadu," prohlásil  před kardinály během konzistoře pro svatořečení mučedníků z Otranta.

"Mé síly a můj pokročilý věk mi neumožňují vykonávat efektivně úřad, uvedl papež. Benedikt XVI. musel absolvovat velký počet akcí. "K výkonu úřadu je třeba síly ducha i těla, těchto sil se mi bohužel nedostává," prohlásil.

"Ta věc je překvapivá, ale ne úplně. V jednom italském deníku se již před několika týdny objevil článek o tom, že papež je již velice unavený a že má v úmyslu na základě článku 333 kanonického práva rezignovat ze své funkce papeže," uvedl Josef Kašpar, redaktor RAI Itálie.

Benedikt svůj odchod ohlásil osobně, během latinského projevu v rámci papežské konzistoře. "Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20 hodin. Tím začíná tak zvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce)," oznámil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…