Papež povolal Graubnera na místo kardinála Duky. „Už jsem chtěl jít do důchodu,“ podivil se

13.05.2022 17:25 | Bleskově

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner z povolání papeže Františka stane v čele české katolické církve, kde nahradí kardinála Dominika Duku. Graubner se úřadu ujme 2. července, ke jmenování mu již gratulovali prezident Miloš Zeman i premiér Petr Fiala.

Papež povolal Graubnera na místo kardinála Duky. „Už jsem chtěl jít do důchodu,“ podivil se
Foto: Filip Kotek
Popisek: Arcibiskup Graubner na Velehradě

„Jeho Svatost papež František o dnešním poledni jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem J. Exc. Mons. Jana Graubnera, doposavad arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského,“ napsalo pražské arcibiskupství na svém webu.

Graubnera ale dle jeho slov jmenování od papeže velmi překvapilo, protože se již chystal odejít do důchodu. „Divím se, že nenašli jiné řešení a skončili u mě,“ prohlásil Graubner podle informací serveru iDnes.cz.

Kvůli svému věku proto Graubner počítá s tím, že bude přesluhovat podobně jako kardinál Duka. „Kardinál řekl, že funkce může být na 3 až 4 roky. Když to bude méně, tak se zlobit nebudu. Jsem ale ochotný pracovat, dokud to půjde,“ řekl Graubner, kterému je 74 let.

Jmenování nového pražského arcibiskupa a českého primase bylo na stole od roku 2018, kdy kardinál Duka dosáhl tzv. kanonického věku 75 let, kdy by měl odejít do penze. Od té doby se vybíral nástupce a Duka mezitím z rozhodnutí papeže ve funkci pokračoval.

Graubnerovi mezi prvními gratuloval i prezident Miloš Zeman, „hodně sil, moudrosti a Božího požehnání“ mu popřál také premiér Petr Fiala.

Od Graubnera se očekává, že zmírní kritiku, která se v poslední době valila na pražského arcibiskupa Dominka Duku, který mimo jiné nominoval ekonomku Hanu Lipovskou do Rady ČT a podpořil ji i poté, co Lipovská kandidovala ve sněmovních volbách za Volný blok. Graubner naopak Lipovskou vyzval, aby své setrvání v Radě ČT zvážila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…