Papež prosil Boha, aby pomohl milovanému ukrajinskému lidu na cestě k míru

09.04.2023 15:46

„Pomoz, Pane, milovanému ukrajinskému lidu na jeho cestě k míru a prolij velikonoční světlo na lid Ruska,“ poprosil Boha při svém tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) papež František. Mezinárodní společenství by se dle něj mělo snažit zastavit válku na Ukrajině i konflikty v dalších zemích. Obavy papež vyjevil například v rámci napětí mezi Izraelci a Palestinci či k situaci v Libanonu a v Sýrii.

Papež prosil Boha, aby pomohl milovanému ukrajinskému lidu na cestě k míru
Foto: Vladimír Škuta
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34689 lidí
Papež František dnes při svém tradičním velikonočním poselství ve Vatikánu hovořil o ukrajinském konfliktu a podle agentury Reuters Rusy vyzval, aby hledali pravdu o invazi své země na Ukrajinu.

„Pomoz, Pane, milovanému ukrajinskému lidu na jeho cestě k míru a prolij velikonoční světlo na lid Ruska,“ prosil Boha během své modlitby za mír 86letý papež a na Svatopetrském náměstí hovořil o „temnotě a sklíčenosti, v nichž se náš svět příliš často ocitá“.

Papež František, jenž se válce na Ukrajině věnuje od února loňského roku, kdy do země vtrhla ruská vojska, velmi často v neděli dle agentury též žádal Boha, aby „potěšil zraněné a všechny, kteří kvůli válce ztratili své blízké, a dal, aby se zajatci mohli vrátit živí a zdraví ke svým rodinám“.

Reuters připomíná, že papež již dříve hovořil o Ukrajině a jejím lidu jako o „mučednících“; i aktuálně apeloval na nutnost ukončení války. „Otevři srdce celého mezinárodního společenství, aby usilovalo o ukončení této války a všech konfliktů a krveprolití v našem světě,“ pronesl ve své modlitbě.

Jako každé Velikonoce pak vyzval papež František k míru na Blízkém východě. „V tento den ti, Pane, svěřujeme město Jeruzalém, prvního svědka tvého vzkříšení. Vyjadřuji hluboké znepokojení nad útoky, které se v posledních dnech odehrály (v Jeruzalémě) a které ohrožují atmosféru vzájemné důvěry a respektu, jež jsou nutné pro obnovu dialogu mezi Izraelci a Palestinci, aby ve Svatém městě a v celém regionu zavládl mír,“ řekl papež dle ČTK k dění v regionu a k útokům, které v posledních dnech zasáhly Izrael.

Zmínil se o nestabilitě v Libanonu či o situaci muslimských Rohingů v Myanmaru a vyzval k větší pomoci obětem únorových zemětřesení, která v Turecku a v Sýrii zabila téměř 56 tisíc lidí. Dle ČTK pak žádal též o upevnění mírových procesů a usmíření v Etiopii či v Jižním Súdánu, který letos navštívil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda že ta pomazaná hlava, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 09.04.2023 16:57:14
neprosil boha, když Ukrajinci vraždili lidi na Dombase, když USA bombardovali a vraždili v Jugoslávii, Libii, Afghanistánu

|  6 |  1

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…