Pár slov, mlčení, pak rychlý odchod. Voříšek vysvětloval temnou minulost

30.11.2012 10:43

Moderátorské křeslo v nejsledovanějším pořadu televize Nova musel opustit Karel Voříšek poté, co se na veřejnost dostaly informace z knihy Náměstí Krasnoarmějců 2, která mapuje dění na Filozofické fakultě v dobách normalizace. Pod jménem Renda si tehdejšího předsedu fakultního výboru Socialistického svazu mládeže vedla Státní bezpečnost jako důvěrníka.

Pár slov, mlčení, pak rychlý odchod. Voříšek vysvětloval temnou minulost
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

Skupina mladých badatelů si dala za cíl zdokumentovat atmosféru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v době normalizace a zjistit, proč se tak změnila fakulta, kterou do svého tragického činu studoval i Jan Palach. Výsledky své práce shrnuli do knihy Náměstí Krasnoarmějců 2. Jen pár řádků z ní stačilo, aby se z obrazovky televize Nova poroučel moderátor jejích Televizních novin Karel Voříšek.

Po stopách kauzy se vydala MF Dnes a kontaktovala Víta Tausche, který se coby devatenáctiletý student ocitl 9. listopadu 1983 u výslechu v centrále Státní bezpečnosti v Bartolomějské ulici. „Kdyby mi řekli, že mě vyhodí ze školy, bylo by mi to jedno. Ale oni vyhrožovali, že se postarají, aby mí rodiče a sestra přišli o práci,“ vzpomíná Vít Tausch na to, čím ho policisté během pěti hodin srazili k zemi.

Rendův spis byl skartovaný, ale přezdívka se objevila jinde

Výslechu předcházelo hlášení, které zdroj s přezdívkou Renda předal příslušníku Státní bezpečnosti Josefu Košařovi. V něm se uvádí, že Tausch je dobrým přítelem příznivce punkrocku Stoilova a byl podepsán jako druhý v pořadí na seznamu studentů, kteří požadují uspořádání neformálních diskusí o tzv. nové vlně. A také to, že Tausch koncem roku 1982 prodával na koleji Větrník větší množství nahrávek Pražského výběru.

Jako „Rendu“ si vedla Státní bezpečnost v pozici důvěrníka tehdejšího předsedu fakultního výboru Socialistického svazu mládeže Karla Voříška. Rendův spis je od prosince 1989 skartovaný. Přezdívku ovšem nyní historici objevili ve spisech jiných dvou studentů. To když připravovali výše zmíněnou knihu Náměstí Krasnoarmějců 2.

Autorům knihy šlo o věrný popis, nikoli něčí skandalizaci

Autoři knihy, kteří si zakládají na tom, že publikace poprvé věrně popisuje, co se tehdy skutečně dělo, nelíčí události černobíle a nedělí lidi, kteří se tehdy potkali na komunisty ostře sledované filozofické fakultě, na hrdiny a padouchy, jsou z toho, co se stalo, smutní. Zklamání lze pochopit: historici prošli 185 kartonů dokumentů na Filozofické fakultě. Šli i do Archívu bezpečnostních složek, kde prostudovali na 300 spisů, jež si StB vedla na studenty a učitele školy. Vyzpovídali šedesát pamětníků. A teď jsou z jejich práce známy pouhé čtyři věty.

MF Dnes se pokusila získat i svědectví Viktora Stoilova, kterého si před 29 lety odvezla StB přímo ze školy společně s Vítem Tauschem. Ale ani on, ani Voříškova kolegyně ze studijního kruhu Markéta Gubášová, kterou „tajní“ sledovali kvůli jejímu zájmu o náboženství, nechtěli na tehdejší události vzpomínat.

Moderátor se brání, že mohl být zahrnut do konspiračních her

Se schůzkou naopak souhlasil sám Karel Voříšek. Na předložené spisy reagoval opakovaně otázkou, proč právě jemu je po tolika letech předhazovaná minulost. Na otázku, jestli se znal s vyšetřovatelem Josefem Košařem, neodpověděl rázným „ne“, ale mlčením. Než se sebral a odešel, už jen řekl, že na otázky odpoví jedině mailem.

Místo odpovědí ale poslal své vyjádření k událostem, které vzhledem k téměř třicetiletému odstupu nemohou spolehlivě dosvědčit ani jeho osobní vzpomínky, ani archívy StB, která, jak známo, pracovala tak, že rozehrávala různé konspirační hry. „Byl jsem sice členem KSČ a SSM, ale neprovinil jsem se proti žádným zákonům a mé svědomí je čisté. Pokud mě někdo zatáhl do svých her a zneužil, nevěděl jsem o tom,“ napsal Karel Voříšek.

Dostiženi minulostí, nebo také špatná komedie

K tomu, zda se s Košařem znal a scházel se s ním, jaké informace o studentech mu poskytoval a věděl-li, že je to tajný policista, se však nevyjádřil. Stejně tak k tomu, jak se vůbec stalo, že se v Socialistickém svazu mládeže vyšplhal až k tak vysoké a vlivné funkci. Podle MF Dnes si tím nakonec sám odpověděl na otázku, zda je správné, že ho minulost po takové době dostihla.

Zcela opačného názoru je ovšem mediální odborník Petr Žantovský. „Po mnoha letech před kamerou, že se stane terčem útoku kvůli nějakým dávným podpisům nějaké spolupráce se zpravodajskými službami, mi přijde opravdu zábavné. To už je opravdu za hranou dobrého vkusu a připomíná to špatnou komedii,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Kolem voleb jsou komunisté oživované téma

Považuje to za nesmysl zejména u člověka, který se exponuje jen jako jakýsi čteč zpráv a dělá to velmi dobře dlouhá léta. „Nevím, proč se to objevuje. Možná po úspěchu komunistů v posledních volbách je to oživované téma. Před jedněmi z předchozích voleb to podobným způsobem spláchlo Jarka Nohavicu. Přitom nejde o Voříška nebo Nohavicu, ale o komunisty a o pokus vybudovat v nás pocit, že teď všichni budeme bojovat proti komunistům, to je komické,“ poznamenal mediální expert.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …