Parašutisty, kteří zabili Heydricha, připomenou akce pro veřejnost i piety

18.06.2022 6:50

Akce pro veřejnost či tradiční pietní akt u pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici dnes připomenou československé výsadkáře, kteří za druhé světové války spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě v kryptě kostela gestapo před 80 lety našlo jejich úkryt. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt.

Parašutisty, kteří zabili Heydricha, připomenou akce pro veřejnost i piety
Foto: commons.wikimedia.org/German Federal Archives
Popisek: Reinhard Heydrich

Československá obec legionářská a Praha 2 za podpory ministerstva obrany pořádají celodenní akci na Karlově náměstí, kde vznikne dobový vojenský tábor s prezentací výcviku a vybavení československých parašutistů a pozemních jednotek ve Spojeném království. Tábor bude otevřený od 09:30 do 19:00 hodin, po poledni bude k vidění série komentovaných ukázek.

Součástí připomínek 80 let starých událostí budou i komentovaný seskok parašutistů v pražských Zítkových sadech v 09:00, pieta ve Václavské ulici u pamětních kamenů, bohoslužba a pietní ceremoniál u chrámu Cyrila a Metoděje. V chrámu se pak po zhruba měsíční rekonstrukci otevře Národní památník hrdinů heydrichiády.

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli Kubiš a Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky atentátu 4. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…