Pardubický kraj chce předejít kůrovcové kalamitě, založil štáb

05.05.2019 6:57

Pardubický kraj založil kůrovcový kalamitní štáb. Hejtmanství se obává, že se kůrovcoví škůdci rozšíří víc i na území kraje. Štáb bude mít aktuální informace o situaci v kraji i mimo něj, zároveň bude navrhovat opatření. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle lesníka Aleše Erbera je kalamitou ohrožena až polovina lesů v kraji.

Pardubický kraj chce předejít kůrovcové kalamitě, založil štáb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

„V případě kůrovcové kalamity není dopad pouze na lesní porosty, souvisí s ní další problémy, jako je vodní režim v krajině, doprava dříví a jeho zpracování nebo vzájemná informovanost jeho členů,“ uvedl krajský radní Václav Kroutil (ČSSD). Kraj už v minulosti založil institut, který se zabývá problematikou sucha a správným hospodařením s vodou v krajině, upřesnil radní.

Situace je podle Erbera, který je též členem štábu, kritická. Až polovině lesů v Pardubickém kraji hrozí kůrovcová kalamita. Jde o území 70.000 hektarů a 30 milionů metrů krychlových dřeva. Majitelé lesů by měli každý týden prohlížet stromy, zejména smrky, aby se kůrovec nerozšířil.

„Smrky jsou historicky na špatném stanovišti, v řadě případů jsou špatně obhospodařované. Z toho důvodu je smrk málo odolný a nestabilní, v době sucha podléhá chřadnutí, není vitální, nemůže mízou zalévat kůrovce, tím pádem ho podkorní hmyz napadá,“ řekl Erber.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…