Parkanová: Obviňují mě z porušení povinnosti, kterou jsem neměla

15.06.2012 7:41

Odpovědnosti se bývalá ministryně nezříká, ale obvinění považuje za nesmyslné. Byla obviněná z nesplnění povinnosti, kterou prý neměla.

Parkanová: Obviňují mě z porušení povinnosti, kterou jsem neměla
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

"Návrh jsem nedoplnila externím znaleckým posudkem o ceně jednoduše proto, že žádný právní předpis takovou povinnost neukládá," nechápe důvod obvinění místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová. Říká to v rozhovoru pro Lidové noviny. "Ministerstvo obrany si v těchto případech standardně zpracovává vlastní cenové hodnocení. Pokud jsem o takový posudek žádala i finance, bylo to nad rámec povinností ze zákona," hájí se Parkanová.

Odborné týmy obrany prý vypracovaly marketingovou studii, která ale plní pouze funkci průzkumu trhu. Odborné kapacity resortu mají pouze garantovat, že cena je obvyklá a ručit ministrovi za správnost. Nejde o cenovou analýzu.

Kdo nese odpovědnost?

"Svého dílu politické odpovědnosti se rozhodně nezříkám. Nicméně platí, že šlo o rozhodnutí vlády. Pokud policie tvrdí, že projekt byl předražen, děje se tak na základě posudku, který jsem nečetla. Nevím, na základě jakých údajů byl zpracován, ani jak k tomu závěru dospěl. Nemohu ho chápat jako potvrzení faktu," říká LN Parkanová.

Kolegium nákup doporučilo

"Dnes se tvrdí, že generální štáb v čele s generálem Pickem s nákupem letounů CASA nesouhlasil. Mně osobně to nikdy neřekl. Do materiálů pro mě i vládu dával souhlasná stanoviska," říká politička s tím, že na kolegiu ministryně vyzvala zástupce armády, aby se k nákupu vyslovili. Protože jejich vyjádření byla jednomyslně pro, nákup se uskutečnil.

Parkanová nechce předbíhat událostem a říci, zda se vzdá funkce místopředsedkyně. "Mohu předložit sněmovně právní posouzení obvinění a ukázat, že jsem viněna z nesplnění povinnosti, již jsem neměla. Obvinění považuji za nesmyslné," uzavírá rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…