Parkanovou zřejmě vydají. Pokazil jí to Kalousek, naznačil Benda

03.07.2012 7:58

Zdá se, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) svými výroky zkomplikoval situaci své stranické kolegyni a exministryni obrany Vlastě Parkanové. Zákonodárci sice mohou mít pochybnosti o tom, zda se nejedná o případ s politickým pozadím, ale většinou se shodují v tom, že případ je už natolik medializovaný, že konečné slovo musí vyřknout soud.

Parkanovou zřejmě vydají. Pokazil jí to Kalousek, naznačil Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) zřejmě bude vydána k trestnímu stíhání. Zdá se totiž, že se ve sněmovně nenajde většina, která by se exministryně obrany zastala. Pro její vydání jsou jak představitelé opozice, tak poslanci ODS, ale i někteří z TOP 09. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda sdělil dnešnímu deníku Právo, že po tom, jak do kauzy vstoupil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), už snad ani nejde poslankyni nevydat.

Čekání na mandátový a imunitní výbor

„Výbor o tom jednal a má svoje pochybnosti, jestli se nejedná o stíhání na politické rozhodnutí, ale vstupy, které do toho Kalousek udělal, věc natolik zproblematizovaly, že si nedokážu představit, že se ve sněmovně najde většina, která by hlasovala proti vydání,“ řekl Benda Právu

Podobné stanovisko zaujal i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který tvrdí, že v kauze musí rozhodnout nezávislý soud, protože kauza je až příliš medializovaná. Chce si počkat na stanovisko mandátového a imunitního výboru, ale už teď se kloní spíše k vydání poslankyně.

Oslovení zákonodárci ODS se shodují v tom, že se necítí na to, aby vystupovali v roli soudců, zřejmě proto definitivní posouzení případu chtějí ponechat v rukou nezávislé justice, ačkoli definitivní rozhodnutí učiní až po vyslechnutí stanoviska výboru. Ten má o Parkanové rozhodnout 10. července a vzhledem k tomu, že většinu drží poslanci opozice, tak pravděpodobně doporučí vydání Parkanové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…