Parlament krymských Tatarů v Simferopolu je uzavřen. Prý o tom rozhodl soud a ruská tajná služba

18.09.2014 6:55

Městský soud v Simferopolu rozhodl o vyklizení sídla neoficiálního parlamentu krymských Tatarů v centru města. Oznámila to ukrajinská média. Budova krymskotatarského "medžlisu" je od úterý uzavřená, ruská policie objekt blokuje a dovnitř nikoho nepouští. Podle místních tatarských aktivistů hledali policisté v sídle parlamentu "podvratnou literaturu".

Parlament krymských Tatarů v Simferopolu je uzavřen. Prý o tom rozhodl soud a ruská tajná služba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Znak ruské policie

Vyklizení a zapečetění objektu potvrdil ukrajinským i ruským novinářům šéf krymských Tatarů Refat Čubarov. Řekl, že velitelé policejní razie se odvolávali na rozhodnutí simferopolského soudu. Krymská prokuratura odmítla podle moskevského rozhlasu incident komentovat.

Krymská vláda prý s Tatary problém nemá

Podle Moskvou dosazeného premiéra okupovaného Krymu Sergeje Aksjonova jde o akci ruských tajných služeb. Krymská vláda prý s Tatary žádný problém nemá. "Prohlídka medžlisu je záležitostí tajných služeb, které postupují v souladu s instrukcemi," řekl Aksjonov.

Při úterní razii podle informací tatarských aktivistů ruská policie zabavila protokoly z parlamentních schůzí, náboženskou literaturu, datové nosiče a osobní věci aktivistů.

Na Krymu žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…