Paroubek: Standa Gross byl za Zemana lidštější tvář ČSSD. Spolu s Buzkovou

16.04.2015 12:35

Podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka byl Stanislav Gross jednou z nejvýraznějších osobností sociální demokracie. „Já jsem u něj třeba velmi oceňoval to, že dokázal spolu s Petrou Buzkovou zmírňovat někdy negativní vliv Miloše Zemana na veřejnost,“ řekl v rozhovoru ParlamentníchListů.cz Paroubek v reakci na úmrtí Stanislava Grosse. Podle Paroubka měl Gross pro politiku talent. „Mohl toho v politice dosáhnout ještě více, pokud by nepřišla aféra, která jeho kariéru předčasně ukončila,“ zmínil expremiér a bývalý předseda ČSSD v reakci na Grossův skandál s financováním koupě bytu.

Paroubek: Standa Gross byl za Zemana lidštější tvář ČSSD. Spolu s Buzkovou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Ve věku 45 let zemřel v noci na čtvrtek bývalý premiér Stanislav Gross, který byl podle médií dlouhodobě těžce nemocný. Jak na něj budete Vy osobně vzpomínat?

Není tajemstvím, že jsme byli se Stanislavem Grossem ve velmi dobrých vztazích – jak osobních, tak pracovních. V posledních letech jsme se ale viděli velmi málo. Naposledy jsem se s ním potkal v červnu minulého roku na premiéře muzikálu, kde byl se svou manželkou a dcerami. Tehdy jsem samozřejmě nemohl přehlédnout zhoršení jeho zdravotního stavu. Samozřejmě, že i ke mně doléhaly zprávy o jeho zdraví, i když obvykle zprávy tohoto druhu vyhodnocuji kriticky, u něj jsem se obával, že na nich něco je. Pochopitelně Standa Gross bude chybět především své rodině, svým dvěma dcerám, které jsou ještě ve věku, kdy potřebují otce. Protože vztahy naší rodiny s rodinou Grossových jsou ale velmi dobré – a pokud by si to paní Grossová přála – tak já i moje manželka jsme pozůstalým kdykoliv připraveni pomoci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jak se Vám s ním spolupracovalo?

Řekl bych, že se mi s ním spolupracovalo velmi dobře. On byl velmi pragmatický člověk a myslím, že byl i velmi dobrým ministrem vnitra. Dokonce i v parlamentních funkcích, v nichž působil, se mu podle mého soudu dařilo. V určité době byl také jednou z nejvýraznějších osobností sociální demokracie. Já jsem u něj třeba velmi oceňoval to, že dokázal spolu s Petrou Buzkovou zmírňovat někdy negativní vliv Miloše Zemana na veřejnost. Prostě Standa Gross byl ve své době takovou tou lidštější tváří sociální demokracie. Byl to ve vztahu k politice talentovaný člověk a samozřejmě, že toho mohl dosáhnout ještě více, pokud by nepřišla aféra, která jeho kariéru v politice předčasně ukončila.

Jistě máte na mysli aféru s jeho bytem, kterou v roce 2005 odstartoval deník Mladá fronta Dnes, když zveřejnil, že si Gross na barrandovské bydlení mohl ze svých příjmů jen těžko přijít. Za byt totiž o šest let dříve zaplatil zálohu 2,5 milionu korun a na zbylých 1,7 milionu si vzal hypotéku, ačkoli si jako poslanec tolik peněz nemohl prý vydělat. Po odchodu z politiky se dostal do zájmu médií ještě jednou, když bleskově vydělal desítky milionů obchodem s akciemi firmy Moravia Energo. Jak na Vás působily skandály kolem něj?

Co se týče aféry Moravia Energo, tak v té době už byl mimo politiku a byl soukromou osobou, takže to bylo jeho věcí. Samozřejmě ovšem, že s ohledem na onu negativní publicitu, která se kolem toho vytvořila, a za jejíž rozpoutání také ve velkém mohou média, jsem za tuto kauzu nebyl rád, neboť jsem v té době vedl sociální demokracii. Ovšem i podle policie a státních zástupců se ničeho nezákonného kolem prodeje akcií Moravia energo nedopustil.

Mnozí Stanislavu Grossovu vyčítali, že když šel do politiky, tak neměl dostatečné vzdělání. Však si vzpomeňme, jak kolem jeho osoby vznikaly vtipy na téma Gross a mašinfíra.

Pokud jde o strojvůdce, tak ti vždycky patřili mezi lidi, o nichž se říkalo, že je to dělnická aristokracie. Třeba za první republiky byla takováto práce vážená a nikoho by nenapadlo strojvůdce nějak znevažovat. Do vysoké politiky lidé přicházejí ne proto, že na to mají nějakou školu a nějaké papíry, ale proto, že prokáží určité nadání a předpoklady pro tuto práci a mají i výsledky v politické straně. Právě proto přicházejí lidé do veřejných funkcí, a to byl také případ Standy Grosse. Myslím si, že byli premiéři, kteří k politice měli vzdělanostní předpoklady pro to, aby byli úspěšnými premiéry a lepšími, nežli Standa Gross, a přitom skončili neslavně. Mám na mysli třeba Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…