Paroubka rozčílila Česká televize a novináři vůbec. Tak zabalil volby

14.09.2013 8:47

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) zmizí po sedmi letech z nejvyšších pater politiky. Oznámil, že odstupuje z čela pražské kandidátky své strany, protože se mu nelíbí hra České televize na rovný přístup ke všem stranám. Tvrdě se opřel i do celostátních deníků počínaje Právem. Svou stranu NS-LEV 21 před volbami ale podpoří, protože má prý kvalitní program i personální zázemí.

Paroubka rozčílila Česká televize a novináři vůbec. Tak zabalil volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: A projevy...

„Pro ČT jsme prostě nebyli se dvěma poslanci a bez poslaneckého klubu parlamentní stranou. V závěru předchozího volebního období nově vzniklá strana TOP 09 se čtyřmi poslanci a bez poslaneckého klubu dostávala ale v ČT prostor jako zavedené, tzv. demokratické parlamentní politické strany. V době, kdy TOP 09 vznikla, přitom již nikdo z jejích představitelů nebyl činitelem vlády. Prostě v případě TOP 09 zájem ČT tuto stranu zviditelňovat byl, v případě strany LEV 21 nebyl a není,“ rozčiluje se Paroubek nad dvojím metrem. Paroubek se v témto smyslu vyjádřil na svém serveru VašeVěc.cz.

Celostátní deníky jsou prý jeden horší než druhý

V hlavním vysílacím čase se prý do televize nedostal už tři roky. Ve chvíli, kdy byl „jen“ poslancem, už o jeho texty neprojevoval zájem ani deník Právo. Paroubek v této souvislosti poukazuje na to, jak tento deník kritizuje Putina a Rusko za problematické chování v mediálním prostoru, ale v praxi sám značně omezuje prostor k veřejné diskusi. Mizerně na tom prý jsou i deníky MF Dnes a Lidové noviny v majetku miliardáře Andreje Babiše.

Stejně špatnou zkušenost udělal Paroubek i s vydavatelstvím Economia, které vlastní miliardář Zdeněk Bakala. Když hájil zájmy nájemníků bytů OKD, dočkal se od lidí, jako je Jindřich Šídlo a spol. jen kritiky. Dnešní situace prý svědčí o blížícím se konci podnikatele Bakaly. „Mou radost z blížícího se Bakalova podnikatelského konce kalí jen vědomí, že tisíce horníků a dalších zaměstnanců přijdou o práci. A na Ostravsku ji jen těžko seženou,“ poznamenává expremiér.

Líp na tom byla i strana LIDEM

Paroubek se pozastavuje také nad agenturami zkoumajícími veřejné mínění. Jediná, která za něco stojí, je podle jeho názoru agentura Sanep. Ostatní agentury se prý ve svých odhadech výsledků voleb značně zmýlily, a to jak ve volbách sněmovních, tak ve volbách krajských či prezidentských. Agentura Sanep přisuzovala Paroubkově straně možný zisk okolo 3 - 4 %, ale do médií to expremiéra stejně nedostalo. Lépe na tom byla i Karolína Peake se svou stranou LIDEM či Vít Bárta s Věcmi veřejnými, kterým průzkumy přisuzovaly podstatně pochmurnější vyhlídky.

„Agentury pro výzkum veřejného mínění jsou tak de facto součástí marketingu „zavedených“ parlamentních stran. Určují vlastně lidem, běžným voličům, koho volit v příštích volbách a které hlasy naopak propadnou,“ rozčiluje se předseda NS-LEV 21.

Klauni Okamura a Bárta

Před nadcházejícími volbami prý agentury preferují stranu ANO Andreje Babiše a tandem „dvou klaunů“ Okamura - Bárta. To podle Paroubka povede k tomu, že po předčasných volbách nezbude nic jiného, než zrod koalice ČSSD a TOP 09. Komunisté a Babiš s Okamurou totiž získají především protestní hlasy a jejich koaliční potenciál je minimální. ODS je v těchto dnech na kolenou.

Ani říjnové sněmovní volby stávající společenský marasmus v zemi nevyřeší. "Politika není totiž jen o vytváření parlamentních většin, ale mimo jiné také o schopnosti vládnout. Pravice tuto schopnost neprojevila. Obávám se, že půl roku po volbách bude i vláda vedená ČSSD v podobné situaci, jako ta předchozí Nečasova," poznamenává závěrem Paroubek s tím, že svou stranu NS-LEV 21 před volbami podpoří, protože má dobře propracovaný program a kvalitní personální zázemí. Nemá ovšem dost peněz na to, aby mohla ve volební kampani konkurovat v médiích preferovaným stranám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…