Pavel Bém napsal Babišovi: Topolánkovi jste lezl do zadku a ta vaše zlodějna...

23.10.2013 14:51

Exposlanec ODS a bývalý pražský primátor Pavel Bém napsal otevřený dopis lídrovi ANO Andreji Babišovi, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. V něm Bém Babiše ostře kritizuje a ohrazuje se proti tomu, jak o něm Babiš hovořil.

Pavel Bém napsal Babišovi: Topolánkovi jste lezl do zadku a ta vaše zlodějna...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

„Vážený pane Babiši, s vaší nevymáchanou pokryteckou hubou se ptáte ve vámi privatizovaných novinách paní Němcové, co prý říká na zakladatele ODS Václava Klause a jeho kuponovou privatizaci (za jeho éry měla ODS nejlepší volební výsledky), na Mirka Topolánka a Marka Dalíka (za jejich éry měla ODS druhé nejlepší výsledky) a na primátora Béma (za jeho éry měla ODS vůbec historicky nejlepší výsledky ve velkých statutárních městech a především v Praze). Prý s panem Janouškem ti dva ´čerchmanti´ stačili ´zničit naše krásné město´. Vaše drzost je tak velká, že na ni krátce zareaguji,“ píše Bém na úvod svého dopisu.

Celý dopis čtěte zde.

Někdo tomu říká ´obchodní či podnikatelská příležitost´, jiný zlodějna

Bém píše Babišovi, že slovo „privatizace“ by si speciálně on neměl dovolit vzít vůbec do pusy. „Zprivatizoval jste s jednou úřednicí společnost Agrofert za sotva pětinu její skutečné ceny. Někdo tomu říká ´obchodní či podnikatelská příležitost´, jiný zlodějna. Čeština je naštěstí krásný a bohatý jazyk,“ vzkazuje Bém Babišovi.

A pokračuje: „Mirku Topolánkovi jste lezl do zadní části těla všude tam, kde se to jenom trošku dalo. Jestli to bylo z důvodů vašeho obdivu k němu, závisti či bázně ke společenské roli premiéra, nebo také čekání na další vhodnou ´podnikatelskou´ příležitost, nechci soudit a v zásadě je mi to jedno."

Drzá a hloupá

Pak se Bém ohrazuje proti tomu, že ho Babiš kritizuje za to, že „zničil“ Prahu: „Vaše poznámka na adresu ´zničené Prahy´ za éry mého primátorování je nejenom drzá, ale ještě navíc bezbřeze hloupá. Protože chápu, že člověk, který s Čechami nikdy moc společného neměl (kromě byznysu), nenarodil se zde, nestudoval zde, žil poněkud více `na východě`, tak také mnoho o ´našem krásném hlavním městě´ neví.“

Bém píše, že Prahu zdědil po svém předchůdci Janu Kaslovi (kromě krátké letní a podzimní epizody Igora Němce) s více než 30miliardovým dluhem a obrovskými infrastrukturními výzvami: rozestavěným tunelem Mrázovka včetně otázky, jak dál s pražským městským okruhem, s absolutně zanedbaným a politicky podceněným problémem chybějícího tranzitního velkého Pražského okruhu, s vnitřně předluženým Dopravním podnikem hlavního města Prahy nastaveným investičně pouze a jenom na peníze z půjček, tedy budoucích dluhů, s organizační strukturou magistrátu rozesetého na více než třiceti místech Prahy a pracujícího v poněkud zastaralém „předrevolučním“ úředním rytmu.

Kdo v prosinci 2002 vstoupil do české metropole, našel měsíční krajinu

„Kdo v prosinci 2002 vstoupil do české metropole, našel měsíční krajinu, 35 tisíc vystěhovaných rodin bez střechy nad hlavou, rozbořené komunikace a nefungující dopravu. Prahou se totiž, pokud jste už na to zapomněl, či byl v té době zrovna třeba na Slovensku či v Moskvě, prohnala největší přírodní katastrofa v jejích tisíciletých dějinách – pětisetletá povodeň. Zničila vše, co jí přišlo pod ruku a způsobila škody ve výši téměř dalších 30 miliard korun. Tím se reálný dluh města zvýšil na dvojnásobek (téměř 60 miliard),“ píše Bém.

Exprimátor Bém píše o tom, že stačil za jeden měsíc dát postiženým lidem střechu nad hlavou, za tři měsíce zbavil město bahna a obnovil městskou infrastrukturu, za 12 měsíců obnovil celé zničené městské části, za dalších 24 měsíců dokázal postavit nové, a to skutečně nové (například Karlín se vrátil do nikoliv předpovodňového stavu, ale vyrostla z něho výstavní čtvrť Prahy, podobně lze hovořit o části Vysočan či Libně), za 36 měsíců dokázal postavit ve světě unikátní systém (doposud zcela chybějící) protipovodňové ochrany a za dalších 24 měsíců dokázal stabilizovat investiční potenciál města včetně konsolidace neutěšené ekonomické situace Dopravního podniku hlavního města Prahy (ten propustil přes tisíc zaměstnanců a začal hospodařit s vyrovnaným rozpočtem).

Celá slavná vláda "rozpočtové zodpovědnosti" Nečase a Kalouska se může jít zahrabat

Dále Bém píše, že v mezidobí stačil zvládnout restrukturalizaci celého magistrátu, přestěhovat jej pod jednu střechu do moderního a pro občany pohodlného zázemí v centru města a dokázal nejenom zahájit, ale také financovat a v řadě případů také dokončit velké a klíčové městské infrastrukturní stavby – nové okruhy a tunely („ty správné tunely“) pro auta, nové stanice metra, nové tramvajové tratě, nové parkové a oddychové zóny, nové kanalizace, nové silnice.

„V Praze nastal investiční boom a toto tvrzení vám potvrdí celý stavební a podnikatelský sektor. A to vše bez jediné koruny půjček či dluhů. Celá slavná vláda ´rozpočtové zodpovědnosti´ Petra Nečase a Miroslava Kalouska se může jít zahrabat proti tomu, co se povedlo v Praze v letech 2002 až 2010. Praha se dostala na nejvyšší možné ratingy v hodnocení mezinárodních agentur a vyhrávala po světě všechny možné ceny (za čistotu (!), za nejlepší elektronické portály i rozvoj moderních elektronických služeb, za městskou hromadnou dopravu atd.). A aby toho nebylo málo – třešničkou na dortu je, že do toho všeho česká metropole pod mým (´zničujícím´) vedením hospodařila s vyrovnaným rozpočtem a ještě navíc byla schopna splatit celou jednu třetinu svého historického dluhu. Zdá se vám to ještě málo? Ukažte mi jediný veřejný subjekt v ČR, kterému se něco takového podařilo. Praha hospodařila lépe než všechny vaše soukromé firmy dohromady,“ píše Bém Babišovi.

Vážený pane Babiši, když si nevidíte do huby, tak raději mlčte

Exprimátor Bém dále uvádí, že není zodpovědný za to, pokud to, co za něj fungovalo, nyní již nefunguje: „Že to najednou dnes nejde? To není můj problém, ale výsledek politické, manažerské a lidské hlouposti mých následovníků. A je úplně jedno, jestli se jmenují Svoboda nebo Hudeček. Že některé z projektů nebyly tak úspěšné, či se při jejich realizaci staly chyby? Jistě. Nikdo není dokonalý a každý dělá chyby. Důležité ovšem je, zda-li ta klíčová rozhodnutí byla učiněna správně, zda-li město (nebo privátní firma) hospodaří zodpovědně, s vyrovnaným rozpočtem a bez dluhů, zda-li se město (nebo firma) investičně rozvíjí a dává lidem práci, nebo stagnuje. Za mého působení to bylo to první, dnes je to spíše to druhé.“

„Vážený pane Babiši, když si nevidíte do huby, tak raději mlčte. A je úplně jedno, jestli jste bohatý, nebo chudý, jestli vlastníte Mladou frontu Dnes a jiná média, nebo ne, jestli máte takové či makové předvolební preference. S pozdravem a bez přání volebního úspěchu, nechci totiž nejenom politickou moc komunistů, ale ani spolupracovníků komunistických tajných služeb a ani těch, kteří se tváří jako svatí, ´třetí probuzení po Buddhovi a Ježíši Kristu´ a při tom jsou to pokrytci a šosáci, kteří si nevidí do huby,“ uzavřel svůj dopis Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…