Pavel Šafr píše o odsunu Němců: Jeden velký zločin, který naplánovali zvrácení komunisté

31.05.2015 20:39

Na Jižní Moravě si v sobotu lidé připomněli poválečné vyhánění sudetských Němců z jejich dlouholetých domovů směrem k rakouským hranicím. Sedmdesát let poté proběhl tzv. pochod smíření. Novinář Pavel Šafr si v textu pro Svobodné fórum klade otázku, co k barbarskému vyhánění, kterému padlo za oběť mnoho lidí, vedlo. Nebylo to prý jen trauma války. Autor ukazuje i na komunisty.

Pavel Šafr píše o odsunu Němců: Jeden velký zločin, který naplánovali zvrácení komunisté
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Divokému odsunu Němců z Československa padly na různých místech republiky za oběť tisíce lidí. Volal po něm i prezident Edvard Beneš, který chtěl etnickým vyčištěním země odčinit Mnichovskou dohodu. Tu měli lidé v Československu stále v živé paměti. Beneš ale nebyl jediný, kdo velmi stál o odsun.  

Krádež v masovém měřítku

„Pro Stalina bylo řešení národnostních problémů jistým zvráceným koníčkem. I na území Sovětského svazu rád převážel celé malé národy a etnické skupiny z místa na místo. A obvykle na Sibiř. Komunisté si také dobře uvědomovali, že taková akce jim silně pomůže na cestě k moci, protože pomůže zlikvidovat občanské pojetí právního řádu, v němž je soukromý majetek stejně jako život jednotlivce nedotknutelnou hodnotou,“ míní Šafr.

Celý text ZDE

Autor v této souvislosti připomíná, že Češi a Němci spolu v jedné zemi žili stovky let a nikdy nešlo o soužití zcela bezproblémové, obě skupiny se ale doplňovaly a vzájemně obohacovaly. Faktem však také je, že před první světovou válkou se Němci chovali k Čechům často nadřazeně a jen těžko se smiřovali se zrodem Československa v roce 1918. Většina Němců se pak v roce 1938 přiklonila k nacistům, i když ne všichni. A ti, kteří vítali Hitlera, za něj posléze umírali v boji.

Šafr následně zdůrazňuje, že bylo chybou po válce uplatňovat princip kolektivní viny Němců, něco takového se v demokratických státech opravdu nestává. Případná vina se prokazuje jednotlivcům. „Již samo slovo ‚odsun‘ je hluboce nemorální, protože má zakrýt faktickou podstatu toho, co se dělo v masovém měřítku: zbavení majetku, zbavení domova, vytržení z jejich kraje. Šlo o vyhánění, které bylo nejprve živelné a strašné a posléze organizované a už ‚jenom‘ hrozné,“ píše.

Toto protiprávní jednání jen o tři roky později hrálo do karet také komunistům. Odsun se stal také jednou z příčin poválečného úpadku Československa, i proto jsme se v duchovním smyslu posunuli více na Východ. A na Západ se vracíme tím, že usilujeme o smíření. Smíření však také počítá s uznáním spoluzodpovědnosti za hrůzné činy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…