Pavel na jednání se Zelenským: Rusko není tak silné, jak se tváří

07.07.2023 6:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pokračuje ve dvoudenní návštěvě České republiky. Jednat bude s premiérem Petrem Fialou a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou.

Pavel na jednání se Zelenským: Rusko není tak silné, jak se tváří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Holešovické tržnici v Praze pořádá Český rozhlas Plus konferenci Média a Ukrajina. Zahájil ji prezident Petr Pavel

Ve čtvrtek večer se Zelenskyj setkal na Pražském hradě se svým českým protějškem Petrem Pavlem. Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik zemí, V Česku je jako prezident poprvé.

Zelenskyj po jednání s Pavlem poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance.

Prezident Pavel ocenil odvahu ukrajinského národa i Zelenského, který v době ruské agrese a přímých hrozeb shání podporu pro svoji zemi mezi partnery a spojenci. „Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ poznamenal Pavel. Po setkání se Zelenským řekl novinářům, že Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

 

 

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z návštěvy v Bulharsku. Před příletem do Česka Zelenskyj na Twitteru konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak si to sesumírujeme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseabonent , 07.07.2023 9:17:37
Za 1. Rusko zničilo ukrajinskou výzbroj sovětského původu. Za 2. Rusko zničilo východoevropskou výzbroj sovětského původu. Za 3. Rusko ničí západní výzbroj z arzenálu NATO. Ukazuje se, že to je jen hromada bezcenného šrotu. Za 4. Rusko bude brzy schopno masově ničit jakékoliv cíle po celé Ukrajině. Vytvořilo si proto dva předpoklady. Stabilizovalo frontu a mobilizuje obranný (teda spíš útočný) průmysl. Vzdorovitost Ukrajinců není nekonečná. Rusové nebudou muset provádět klasickou ofenzívu. Prostě, až dozraje příležitost, obsadí území, které nebude nikdo schopen ani ochoten bránit. Západ bude mít zanedlouho jen dvě možnosti, pokud bude chtít prodlužovat konflikt. Vyrobit nějaký kolosální podraz. Vypadá to na nějakou atomovou elektrárnu nebo zase na nějaký biologický experiment. Taky se pokouší zapálit nějaký konflikt jinde. Nebo se angažovat přímo vojsky NATO. Pak se ukáže, síla NATO je jen vymyšlený mýtus, neškodný strašák. Se všemi důsledky po celém světě. Měmci takové situaci říkají Zugzwang. Každý další krok jen zhorší situaci.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …