Pavel na summitu NATO jasně: Ukrajina musí uspět do konce roku, pak jednání s Ruskem

11.07.2023 15:53

MONITORING Prezident Petr Pavel na summitu NATO v litevském Vilniusu uvedl, že Ukrajina musí dosáhnout rozhodujících úspěchů na frontě do konce roku, kdy by měla začít mírová jednání s Ruskem. V zimě se podle Pavla v zásadě uzavře jakákoliv možnost územních zisků pro obě strany konfliktu. Pavel zároveň vyzval k pokračující vojenské pomoci Ukrajině, ale varoval, že osvobození celého ukrajinského území nejspíše není realistickým cílem.

Pavel na summitu NATO jasně: Ukrajina musí uspět do konce roku, pak jednání s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Český prezident v diskusi na okraj summitu NATO, kam pro příslib vstupu do Aliance dorazí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, komentoval vývoj na ukrajinské frontě. „Nyní vidíme, že Ukrajina postupně získává zpět nové pozice a stále ohledává slabiny ruské obrany. Také ještě nenasadila hlavní síly připravené na protiofenzivu, takže během léta budeme svědky dalšího postupu,“ je přesvědčen Pavel, jak informuje server Novinky.cz.

Postup ale podle něj nebude nic jednoduchého, protože ruské síly měly čas na přípravu obranných linií a mají vzdušnou převahu. „Ukrajinci jsou mnohem více motivovaní a vybavení lepší technikou, ovšem nemají dost munice a vzdušných sil, aby byli opravdu efektivní,“ říká Pavel, podle nějž má Ukrajina čas do zimy.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
„Zároveň ale musíme realisticky říct, že okno příležitosti se do konce tohoto roku víceméně uzavře. Nejen proto, že nastane zima, ale také kvůli nadcházejícím volbám na Ukrajině, v Rusku i ve Spojených státech,“ pokračoval Pavel.

Podle českého prezidenta navíc postupně bude klesat ochota masivní vojenské podpory Ukrajině ze strany západních spojenců. „Takže všechny tyhle podmínky pravděpodobně povedou k závěru, že to, co bude dosaženo do konce roku, bude východiskem pro vyjednávání,“ upozornil Pavel podle informací serveru iDnes.cz.

Pavel ale zároveň ubezpečil, že aktuálně jsou spojenci odhodláni ještě navýšit pomoc ukrajinské armádě dalšími dodávkami zbraní. „Kdyby Západ nechal Ukrajinu čelit válce samotnou, znamenalo by to jen přiblížení konfliktu blíže k aliančním hranicím,“ dodal Pavel.

Ukrajina by podle něj také měla dostat příslib zahájení přístupového procesu do NATO hned po skončení bojů. „Ideální stav by byl, kdybychom dnes byli schopni Ukrajině říct, že v okamžiku, kdy skončí válka, tak začneme přístupová jednání k jejich členství v NATO. Ukrajina potřebuje vidět světlo na konci tunelu, musí cítit motivaci, že jednou bude vítána v naší rodině,“ prohlásil Pavel.

Právě pro příslib budoucího členství v NATO si do Vilniusu přijel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zatím ale není vůbec jisté, jaký bude výsledek summitu v tomto klíčovém bodě jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Plácání komunistického lampasáka, který přeběhl na druhou stranu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 11.07.2023 19:45:07

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…