Pavel podepsal vstup Senátu do volby rad veřejnoprávní televize a rozhlasu

03.07.2023 16:05

VEŘEJNOPRÁVNÍ MÉDIA Třetinu členů Rady České televize (ČT) a Rady Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely informoval Hrad.

Pavel podepsal vstup Senátu do volby rad veřejnoprávní televize a rozhlasu
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Petr Pavel v pořadu Partie na CNN Prima News.

Nově budou poslanci v případě Rady ČT vybírat dvanáct členů a senátoři šest, přičemž počet členů rady kvůli tomu vzroste o tři na osmnáct. Tato nová místa má obsadit Senát do konce letošního roku. Zbývající tři členy má zvolit na místa, která by se uvolnila jako první. Do Rady ČRo bude dolní komora volit šest členů a horní komora tři členy. Počet členů rozhlasové rady novela nemění.

V případě rozhlasové rady má šest míst, která bude nadále obsazovat Sněmovna, určí je los. Všichni nynější členové rozhlasové rady by dokončili svá funkční období, která jsou stejně jako v případě členů televizní rady šestiletá. Nově například nebude možné odvolat rady jako celek, ale jen jejich jednotlivé členy. Novela upravuje podíl hlasů nutných k odvolání generálních ředitelů ČT a ČRo. Nadále k tomu bude třeba dvoutřetinová většina, pro jmenování postačí nadpoloviční většina hlasů všech členů Rady ČT nebo ČRo.

Kandidáty budou moci navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií, tedy nikoli například nově či účelově založené. Nominační právo budou mít výhradně organizace představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.

Novela zrušila i současné zákonné pravidlo, podle něhož se třetina členů rad obou veřejnoprávních médií obměňuje každé dva roky. Pravidlo je podle Ministerstva kultury překonané, protože šestileté funkční období členů rad končí v různých momentech. Sněmovna také srovnala nynější rozdíly mezi zákony o veřejnoprávní televizi a veřejnoprávním rozhlasu a přejmenovala svůj volební výbor na výbor pro mediální záležitosti.

Schválení novely Sněmovnou blokovaly po několik měsíců opoziční ANO a SPD, podle nichž je důvodem změn snaha vládní koalice o ovládnutí České televize a Českého rozhlasu. Odkladem účinnosti novely na říjen odpadlo opoziční podezření, že koalice chce volbu generálního ředitele ČT kontrolovat.

Rady veřejnoprávní televize a rozhlasu představují nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do jejich pravomoci patří například schvalování rozpočtu nebo volba generálních ředitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Slovensku prestavaji platit televizni poplatky. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 03.07.2023 16:58:31
U nas se Kavarna barikaduje v CT...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …