Pavel s Lipavským na konferenci v Mnichově. Slib do Polska i na Ukrajinu

18.02.2023 17:20 | Ze sítí

V Německu odstartoval druhý den Mnichovské bezpečnostní konference. Prezident Petr Pavel a šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se stihli nasnídat s polským prezidentem, setkat se s ukrajinským šéfem parlamentu a účastnit se několika diskusí.

Pavel s Lipavským na konferenci v Mnichově. Slib do Polska i na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Pavel po snídani se svým polským protějškem Andrzejem Dudou uvedl, že se těší na setkání ve Varšavě. „Vztahy s polskými přáteli mají velkou váhu, o to víc v dnešních těžkých časech, kdy společně musíme pomoci i s řešením problémů za našimi hranicemi,“ poznamenal prezident, který přislíbil, že jeho druhá zahraniční cesta povede právě do Polska.

Lipavský na Twitteru zmínil, že se na snídani s Dudou bavili o vzájemné spolupráci včetně dopravní infrastruktury i v rámci Visegrádské skupiny.

 

 

 

Po snídani se Pavel i Lipavský účastnili konference Ženy, Život, Svoboda: Vize pro Írán, následně je čekalo bilaterální jednání s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem. „Společně s velkým přítelem Ukrajiny! Děkuji, pane prezidente, že podporujete Ukrajinu,“ napsal na Twitteru Stefančuk po společném jednání. 

Kromě celodenního programu, který bude trvat do večerních hodin, jsou naplánovany projevy jednotlivých politiků a stovky bilaterálních jednání. Dopoledne k účastníkům konference promluvil čínský diplomat Wang I, který zdůraznil, že Čína si přeje „bezpečnější svět“. Později vystoupila také americká viceprezidentka Kamala Harrisová či britský premiér Rishi Sunak.

Panelových diskusí se pak zúčastní šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová či generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg prohlásil, že bez NATO by Evropa nebyla v bezpečí. 

V pátek se Pavel setkal například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého expremiér Andrej Babiš označuje za svého přítele. Macron fotku s Pavlem sdílel na sociálních sítích a prezidenta ocenil za hrdinství při záchraně francouzských vojáků. 

Petr Pavel se setkal i s předsedou vlády spolkové země Bavorsko Markusem Söderem.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…