Pavel vyrazí do Německa. Vrcholem jeho cesty bude návštěva zámku Bellevue

21.03.2023 6:30

Český prezident Petr Pavel se dnes v Berlíně setká s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem a se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem.

Pavel vyrazí do Německa. Vrcholem jeho cesty bude návštěva zámku Bellevue
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Německo je po Slovensku a Polsku třetí zemí, kterou Pavel po nástupu do funkce navštívil. Pavel o cestě řekl, že ji chce využít ke znovunastavení prezidentských vztahů a že v Berlíně neočekává žádná sporná témata.

Vrcholem Pavlova programu je dopolední návštěva zámku Bellevue, berlínského sídla německého prezidenta. Steinmeier přivítá českého prezidenta s vojenskými poctami. V kancléřství, kde je Pavel očekáván pozdě odpoledne, jsou vojenské pocty vynechány, neboť je přijetí považováno za běžné setkání kancléře s prezidentem.

Během dne navštíví Pavel Památník berlínské zdi, kde uctí oběti rozdělení německé metropole a kde se setká s krajany. Odpoledne vystoupí s přednáškou v Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) a bude jednat s experty opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Před přijetím u kancléře bude Pavel hovořit se Steinmeierovým předchůdcem Joachimem Gauckem. Schůzka se uskuteční na českém velvyslanectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…