Pavlova slova, která pobouřila Kyjev: To bylo jen v debatě během oběda, vysvětlil divákům ČT Lipavský

21.02.2023 20:16 | On-line

Americký prezident Joe Biden je na návštěvě ve Varšavě, kde se se svým polským protějškem Andrzejem Dudou shodli, že pro bezpečnost v Evropě jsou Spojené státy nadále důležité. O tom, kam Evropu dostala válka na Ukrajině a jak se mění jednotlivý přístup států k ozbrojeným silám a zda je pro Česko klíčové zajistit bojeschopnost armády, jak plánuje její šéf Karel Řehka, hovořil v Interview ministr zahraničí Jan Lipavský (Pirát). Prozradil, jak je česká zahraniční politika s novým prezidentem jednotná.

Pavlova slova, která pobouřila Kyjev: To bylo jen v debatě během oběda, vysvětlil divákům ČT Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Pro bezpečnost v Evropě jsou Spojené státy naprosto klíčové, je to náš strategický spojenec a partner. Když se podíváme na objem pomoci, kterou dostává od Spojených států Ukrajina, je jasné, že bez ní by se tento konflikt vyvíjel jinou cestou, pro nás daleko horší,“ zdůraznil šéf české diplomace.

„Zároveň se Spojenými státy děláme celou řadu projektů, které posilují i českou bezpečnost, například nám pomůžou nahradit některé technologie, které jsme na oplátku poskytli Ukrajině,“ řekl Lipavský.

Kam Evropu válka na Ukrajině podle Lipavského dostala, když říká, že je klíčové, aby ji bránily i Spojené státy? „Evropa je velmi jednotná, nikdy tak jednotná nebyla. Velmi si uvědomuje, že je třeba budovat obranné kapacity,“ uvedl a zmínil, jak se proměnila německá domácí debata: „Před rokem by bylo nepředstavitelné, že Německo bude souhlasit s dodávkou tanků na Ukrajinu. Je to ve prospěch bezpečnosti Evropy.“

„Severoatlantická aliance je připravena bránit své členy, na tom se pracuje. Konflikt na Ukrajině je bezprecedentní hrozba i pro bezpečnost střední Evropy a riziko, že se do konfliktu více vtáhne Čína a začne více podporovat Rusko, je zde namístě a musíme být připraveni udržet konflikt v co nejmenším rozsahu,“ zdůraznil Lipavský v pořadu Interview ČT24.

„Je to souboj dvou světů. Bez pochyb je to už dnes pro Rusko strategickou porážkou, ale stále to není dovedeno do konce. Je potřeba, aby si Ukrajina dokázala uhájit svou územní celistvost včetně Krymu a suverenitu a nezávislost,“ pokračoval ministr Lipavský.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes také promluvil o tom, že původně chtěl Ukrajinu vyřešit mírovými prostředky, a obvinil Západ z rozpoutání války na Ukrajině. „Vladimir Putin buduje druhé sovětské impérium. Snaží se rozšiřovat území Ruské federace. To nejsou žádná nová slova.

Ty požadavky, že se uspořádání bezpečnostní architektury v Evropě má vrátit před rok 1998, 1997 před rozšířením NATO, rozhodně není nic, na co bychom přistoupili. Za válku na Ukrajině nese odpovědnost Putin a Rusko,“ reflektoval český ministr zahraničí slova z Putinova projevu k ruskému federálnímu shromáždění.

Šéf české armády Karel Řehka dnes mluvil o tom, že nám válka na Ukrajině ukázala, že i v době míru je potřeba na ni myslet a dlouhodobě se na ni připravovat. „Chceš-li mír, připravuj se na válku,“ připomněl k tomu Lipavský latinské přísloví. „Naše zahraniční politika správně pracovala na tom, abychom byli součástí EU a NATO,“ doplnil Lipavský, který zalitoval, že za předchozích vlád se na obraně šetřilo, protože i tak je nutné zajistit nám „bojeschopnost vlastní armády“.

Zvolený prezident Petr Pavel v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci podráždil ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu, když vyjádřil skepsi ohledně toho, že se Ukrajině podaří letos vyhrát válku. Řekl, že je třeba přemýšlet nad tím, jakým způsobem má být Rusko poraženo.

I když je Petr Pavel spíše skeptický k tomu, že by Ukrajina válku vyhrála, Lipavský ujistil, že tento výrok českou zahraniční politiku nezměnil. „My českou zahraniční politiku nijak neproměníme. Česká republika věří Ukrajině, že dokáže uhájit svou územní celistvost a nezávislost,“ rozporoval Lipavský slova Petra Pavla s tím, že jeho výrok rozhodně neměl žádnou diplomatickou dohru. „Šlo jen o součást debaty, která se odehrála v sobotu v Mnichově během oběda,“ mávl Lipavský rukou.

Pavel v Mnichově varoval před možností rozpadu jaderné velmoci, kvůli čemuž by západní země mohly čelit dalším problémům. I zde Lipavský oponoval: „My se připravujeme na mírové ukončení konfliktu,“ komentoval Lipavský zahraniční jednání Petra Pavla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…