Pavlova volba Baxovy zástupkyně: Společná minulost s jeho sponzory. Chce přispívat k „barevnosti“

04.08.2023 17:16

Profesorka občanského práva Kateřina Ronovská je novou ústavní soudkyní, zároveň ji prezident Pavel jmenoval také místopředsedkyní soudu. „Moje hodnotové založení může přispět k ,barevnosti' Ústavního soudu," poznamenala v minulosti Ronovská. Ne všichni ji však na jejím postu vidí rádi.

Pavlova volba Baxovy zástupkyně: Společná minulost s jeho sponzory. Chce přispívat k „barevnosti“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Ronovská je vedoucí Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která ji letos v dubnu doporučila na ústavní soudkyni. Její nominaci schválil ve středu Senát. Od loňského září pak Ronovská též zasedá ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), spolupracuje i s řadou českých nadací a dalších organizací neziskové sféry.

Podle prezidenta Petra Pavla může být Ronovská pro Ústavní soud velkým přínosem. Celý život podle něj hájí především soukromé právo, připravuje nové adepty justice, má zkušenosti ze zahraničí a velký přesah, pokud jde o občanskou společnost a neziskové organizace. Pavel také ocenil její bezprostřednost a energii.

Pro ČTK a server Česká-justice.cz pak sama Ronovská uvedla, že její hodnotové založení, odbornost, energie i světonázor mohou přispět k větší „barevnosti" a diverzitě názorů v rámci této vrcholné soudní instituce. „Funkci ústavní soudkyně vnímám jako veřejnou službu a pro mne osobně velkou výzvu. Po zralé úvaze jsem se rozhodla tuto výzvu přijmout," uvedla. 

Kdo však Ronovskou na jejím postu příliš rád nevidí, je Aleš Borovan na webu Borovan.cz. Před několika dny totiž upozornil zejména na skutečnost, že Ronovská již několik let působí v dozorčí radě Nadace Independent Press, která dle jeho slov vlastní majoritní podíl 56,6 procenta v Deníku N. 

„Nadaci přitom zakládala skupina vlivných miliardářů, oligarchů a podnikatelů jako například Jaroslav Horák, Martin Hájek, Libor Malý, Martin Vohánka, Libor Winkler, Ondřej Fryc nebo Silke Horáková. Část z nich přitom významným způsobem, tedy milionovými částkami, sponzorovala Pavlovu prezidentskou kampaň (na Hrad byl PP zvolen letos v lednu), mimo jiné Winkler, Vohánka, Hájek nebo Fryc," popsal dále Borovan.

„Vlivní byznysmeni a podnikatelé významným způsobem financují kampaň za zvolení Petra Pavla (rovněž ex-KSČ) prezidentem České republiky, jsou de facto spolutvůrci nového prezidenta. A Petr Pavel po zvolení na Hrad následně navrhne na superdůležitou pozici soudce Ústavního soudu člověka z okruhu těch samých sponzorů. Přesněji řečeno z vehiklu, který zastřešuje jednu z jejich investic. Obecně - za jedno z hlavních nebezpečí pro demokratický systém je považováno sepětí byznysové, politické a soudní/zákonodárné moci. Pavlova aktuální akce s Ronovskou zároveň dokládá vzrůstající sílu a vliv neformálního podnikatelsko-lobbisticko-mediálního komplexu, stojícího za prezidentem Pavlem," dodal Borovan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Barevnost v barvě duhy ???? Duhový Ústavní soud ? .............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 04.08.2023 17:27:58
Ta se mu tedy vyvedla. Povedla.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …