Payne naléhá na Sobotku: Urychlete odluku církví od státu

21.06.2014 17:11

Místopředseda Svobodných Jiří Payne předal na vládu dopis pro premiéra, v němž požaduje, aby vláda urychleně začala řešit odluku státu od církve. Dopis mají k dispozici i ParlamentníListy.cz.

Payne naléhá na Sobotku: Urychlete odluku církví od státu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Místopředseda Svobodných Jiří Payne během kampaně v Teplicích

Payne ve svém dopise poukazuje na skutečnost, že úkolem České republiky je nyní zaplatit církvím odškodnění ve vysoce nadstandardní výši oproti odškodnění pro soukromé osoby. V pohledu na morální správnost rozhodnutí o církevních restitucích se však názory veřejnosti různí, a i když se prý zdá, že většinový názor občanů se neshoduje s rozhodnutím předchozí vlády a Parlamentu, Payne považuje tento fakt pro rozhodnutí uskutečnění odluky za irelevantní.

Upozorňuje, že nebude-li odluka provedena včas, hrozí, že církev, jako dominantní zaměstnavatel na trhu práce a jako kapitálově jeden z nejvlivnějších subjektů, bude chtít uplatňovat vliv na chod českého státu.

„Církve, nebo lépe řečeno ty nejmajetnější mezi nimi, jak budou nabývat majetku, budou se bezesporu pokoušet ve svůj prospěch a ve prospěch svých zájmů ovlivňovat stát a politiku. Nebylo by to poprvé v dějinách. Každý podobně vlivný sekulární subjekt tak činí. Hrozí, že v rozporu s ústavním pořádkem budou církve usilovat o udržení vlivu na politiku, o udržení veřejnoprávního postavení nebo získání privilegií oproti obyčejným občanům a obyčejným právnickým osobám,“ varuje Payne.

Církev by neměla zasahovat do politiky

Český stát tím, že zahájil kroky k odluce, vytváří podle jeho názoru prázdný prostor, ve kterém bude docházet v zesílené míře k importu různých náboženství a sekt, a ty bezesporu také budou chtít uplatňovat vliv na českou politiku.

„Stát musí vytvořit takové podmínky, aby církve a náboženské společnosti nezasahovaly do politiky, neovlivňovaly politiku a musí na dodržování těchto podmínek dohlížet. Okolnosti pádu Nečasovy vlády naznačují, jak takové ovlivňování politiky může vypadat a proč je požadavek oddělení politiky a náboženství naléhavý,“ zdůrazňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…