Pecina zajímavě pohovořil o Janu Fischerovi a šéfovi ČSSD

05.07.2013 11:31

„Pro tuto zemi by bylo ideální, kdyby se poslanci příští týden sešli a sněmovna se rozpustila,“ míní budoucí ministr vnitra Martin Pecina. Uvedl to v rozhovoru pro server Českápozice.cz.

Pecina zajímavě pohovořil o Janu Fischerovi a šéfovi ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Pecina věří, že rozpuštění sněmovny je poměrně reálná možnost. „Sociální demokraté, KSČM a Věci veřejné jasně deklarovali, že chtějí rozpustit sněmovnu. Teď na rozpuštění sílu nemají, když ale dají podporu vládě, TOP 09 bude mít velkou motivaci udělat předčasné volby. A nezapomínejte, že tam je ještě strana LIDEM,“ upřesnil.

Sociální demokracie podle jeho názoru bude čelit dilematu, zda podpořit či nepodpořit vládu Jiřího Rusnoka. Uvědomí si prý totiž, že v případě nevyslovení důvěry vzroste šance na návrat ODS do Strakovy akademie, zatímco pokud novou vládu podpoří, zrychlí cestu k předčasným volbám.

Adeptem na dosud neobsazený post ministra financí je Jan Fischer, někdejší premiér úřednické vlády a neúspěšný kandidát na prezidenta. „Myslím, že je to dobrý tah. Čtu to tak, že prezident premiérovi věří a nechce mu do toho zasahovat, jde o manažerský přístup. Myslím si, že by to mohl být krok jakéhosi smíření mezi Fischerem a Zemanem,“ myslí si Pecina a důrazně odmítá možnost, že by posty v čele rezortů představovaly „korýtka a trafiky.“ Většina nových ministrů totiž prý přichází z míst, která jsou mnohem lépe finančně ohodnocena.

Zeman chce vítězství levice, ne rozvrat ČSSD

Pecina popřel i další spekulace, které hovoří o tom, že prezident Miloš Zeman usiluje o rozvrácení ČSSD. „Myslím si, že Zemanovým cílem je, aby levice vyhrála volby. Všichni si uvědomují, že SPOZ volby vyhrát nemůže. Nevidím žádný motiv, aby sociální demokracie byla rozvrácena,“ vyvrací je.

S předsedou ČSSD se dle jeho slov navíc nedá vést žádný vztah, a to ani spor ani přátelství. „Je bez emocí. Jestli se s vámi zrovna hádá nebo kamarádí, nelze poznat. Neuměl jsem to poznat ani ve chvíli, kdy jsem vedle něho seděl ve sněmovně. Mentálně se musí smířit s tím, že někteří straníci „halt“ vstoupí do Rusnokovy vlády,“ dodává.

Ať je prý Zeman jaký chce, rozhodně podle Peciny nebude jednat mimo výseč Ústavy. V příštích volbách prý určitě bude respektovat výsledky voleb, nyní však musel vyřešit krizi, kterou způsobila vláda Petra Nečase. „Pokud mají policisté pravdu ve svých zjištěních, je katastrofa, co se na vládě a Vojenském zpravodajství dělo. V opačném případě by byla katastrofa, jaké věci se dějí v policii. Tak či onak, je to megaprůšvih pana Nečase,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…