Pehe jasně: ODS má problém. Jmenuje se Klaus. Mladý Klaus

16.08.2018 16:55

ODS byla ještě po volbách v roce 2010 vládní stranou. O tři roky později se z ní však stala malá strana s jednociferným volebním ziskem. Ve sněmovních volbách 2017 už na tom zase byla líp, získala něco přes 11 procent hlasů. Politolog Jiří Pehe má za to, že by občanští demokraté mohli být ještě významnější stranou. Ale prý je brzdí poslanec Václav Klaus mladší. A nejen on.

Pehe jasně: ODS má problém. Jmenuje se Klaus. Mladý Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

V komentáři pro Český rozhlas dal politolog Jiří Pehe občanským demokratům dvě rady. Zaprvé by si prý měli dát pozor na Václava Klause mladšího.

„Klaus ml. je v ODS zcela zjevně omylem. Vstoupil do ní zřejmě především proto, že je to strana, kterou zakládal jeho otec, tedy z jakési nostalgie. Snad i s představou, že se mu podaří ji časem převzít a učinit ji opět platformou pro názory svého otce,“ napsal Pehe s tím, že by tak možná ODS přiblížil k hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „U nás se názory Klause st. překrývají v řadě bodů s programem hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury včetně jednoznačného odmítání Evropské unie,“ doplnil Pehe na vysvětlenou.

Stačí se prý podívat na to, jak dnes Klaus starší kritizuje liberální demokracii. Považuje ji za ohrožení svobody. Útok na liberální demokracii je podle Peheho pojítkem mezi mnoha pravicovými populisty po celé Evropě. Rádi útočí také na Evropskou unii. Nejinak je tomu také u otce a syna Klausových. Onen klausovský euroskepticismus je podle politologa druhou překážkou, která ODS brzdí v rozletu.

Ale Klaus mladší občas zachází ještě dál než jeho otec. Podle Peheho to dokázal např. tím, že zpochybnil účast českých vojáků na misi v Afghánistánu. To podle politologa ukazuje, že si ODS bude muset s Klausem mladším nějak poradit.

„Začíná jí zjevně přerůstat přes hlavu a kazí jí obraz umírněné konzervativní strany, který by rád vytvořil Fiala. Je už zcela zjevné, že do ODS Klaus ml. názorově nepatří. A i když slyšíme, že svými extrémními názory přitahuje k ODS i voliče, kteří by jinak volili krajní pravici, je otázka, kolik zároveň odpuzuje voličů umírněných,“ doplnil Pehe.

Dokud bude Klaus mladší v ODS a dokud strana bude mít euroskeptickou nálepku, proevropští pravicoví voliči budou prý raději volit TOP 09, STAN nebo lidovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…