Pekárek se mandátu nevzdá, počká na výsledek dovolání, píše server

19.12.2012 14:41

Poslanec Roman Pekárek, který byl pravomocně odsouzen za korupci, se zatím nevzdá svého mandátu. Proti rozhodnutí soudu chce využít "všechny právní prostředky" a počká, jak jeho dovolání dopadne. Informuje o tom server ihned.cz.

Pekárek se mandátu nevzdá, počká na výsledek dovolání, píše server
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Pekárek byl odsouzen k pětiletému vězení za to, že si jako místostarosta Kolína podle soudu řekl o milionový úplatek. Poslanec, který pozastavil své členství v ODS, vinu odmítá. "Vedení strany ho požádalo, aby svůj odchod ze Sněmovny zvážil," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Pro nikoho nic dobrého

"Určitě využiji všechny právní prostředky, ale nejsem odborník, poradím se s právníky," odpověděl Pekárek na otázku serveru ihned.cz, jestli podá dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Poslanec chce podle svých slov vyčkat na výsledek dovolání, až poté zváží další kroky. "Stále více věc vnímám, jako že jsem měl být odsouzen za každou cenu. Stal jsem se obětí soudního systému," uvedl.

Šéf poslanců ODS Benda s Pekárkem mluvil v úterý. Poslance se prý snažil přesvědčit, aby si přes Vánoce odchod ze Sněmovny promyslel. "Snažil jsem se mu vysvětlit, jestli není dobré pro něj, pro ODS a tím nakonec pro celou Sněmovnu se toho mandátu zbavit," řekl Benda ČTK a Českému rozhlasu.

"Protože to podle mého názoru nepřináší nic nikomu. Všem to škodí, včetně jeho samotného," dodal Benda.

Podle šéfa kolínského sdružení ODS Martina Smetany Pekárek již v podstatě není členem strany. Protože má pozastavené členství a nemá šanci být přijat zpátky, tak se místní sdružení otázkou jeho členství zřejmě dál nebude zabývat, řekl dnes Smetana ČTK.

Je to nepřijatelné, shodují se členové ODS

Další představitelé středočeské ODS to ale tak jednoznačně nevidí. "Já si myslím, že pozastavení členství úplně neznamená, že není členem. Když má někdo pozastavené členství, tak jenom nevykonává činnost. Ale členem podle mě stále je," míní mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Podobně jako on by viděl další Pekárkův osud berounský senátor Jiří Oberfalzer.

Představitelé středočeské ODS podobně jako ostatní politici považují za nepřijatelné, aby Pekárek, který pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, dál zůstal poslancem.

Pekárek si jako místostarosta Kolína podle soudu řekl v roce 2009 o milionový úplatek za prodej městských pozemků za nižší cenu, než s jakou počítal rozpočet. On sám vinu odmítá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…