Pekarová-Adamová: Svolejte summit EU k Bělorusku. Opozice je vyspělá!

12.08.2020 10:22

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se na svém twitteru vyjádřila k běloruským volbám. Podle svých slov myslí na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách. Zároveň také hovořila o běloruské opozici.

Pekarová-Adamová: Svolejte summit EU k Bělorusku. Opozice je vyspělá!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Myslím na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách, protože ty byly rozhodnuty těmi, kdo počítali hlasy. Žádný diktátorský strom ale neroste do nebe, jednou hlas svobody už nepůjde nijak umlčet,“ zmínila na svém twitteru Pekarová Adamová.

Myslím na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách, protože ty byly rozhodnuty těmi, kdo počítali hlasy.

Žádný diktátorský strom ale neroste do nebe, jednou hlas svobody už nepůjde nijak umlčet.

— Markéta Adamová (@market_a) August 10, 2020

„Běloruská opozice ukazuje, jak je vyspělá. Chce demokracii a právní stát, kde se důsledně budou dodržovat práva garantovaná Ústavou. My se nemůžeme jen dívat. Aktivně jim v jejich úsilí musíme pomoct. Kvůli nim, i kvůli nám,“ dodala následně Pekarová Adamová a sdílela i stanovisko TOP 09.

„Považujeme za zcela nepřijatelné omezování shromažďovacího práva a odsuzujeme represivní zásahy proti demonstrantům v Bělorusku. Vyzýváme vládu ČR, aby podpořila svolání mimořádného summitu Evropské unie, který by se situací v Bělorusku zabýval. Je zcela na místě diskutovat o návrhu Německa na znovuzavedení sankcí vůči Bělorusku, ty by měly být co nejkonkrétněji namířené vůči osobám zodpovědným za manipulaci voleb a páchání násilí vůči demonstrantům,“ zaznívá ve stanovisku. 

Podle TOP 09 se vzájemné vztahy České republiky a Běloruska musí opírat o dialog o dodržování lidských práv, demokracie a vlády práva. „Pokud tomu bude jinak, nemůžeme Bělorusko dále považovat za důvěryhodného partnera, se kterým je vhodné udržovat bilaterální vztahy. Jsme přesvědčeni, že útoky ani represe vůči protestujícím občanům a cílené umlčení opozice do dnešní Evropy nepatří. Ústava Bělorusům garantuje právo svobody projevu, shromažďování i právo na férovou politickou soutěž. Současná situace v zemi napovídá tomu, že jim tato práva byla silou odepřena,“ píše TOP 09. 

V běloruském Minsku třetí noc pokračovaly protesty proti zvolení staronového prezidenta Alexandra Lukašenka, přestože vůdkyně opozice Svjatlana Cichanouská odjela ze země. Bělorusové také hlásí pokračující vypínání internetu i mobilních sítí. V přístupu k vládním budovám a Lukašenkově rezidenci brání policejní kordony. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…