Pekarová Adamová se v ČT dovolávala vyšetřovací komise. A Faltýnek se neudržel: A co Bakala?! Ukradl 100 miliard, sponzor TOP 09!

10.05.2020 16:30

V nedělních Otázkách Václava Moravce se setkali předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, místopředseda SPD Radim Fiala a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Moravec hned v úvodu položil na stůl průzkum, který ukázal, že Babiš dál kraluje české politické scéně, zatímco ČSSD ztrácí. A TOP 09 posiluje. Fiala před kamerami konstatoval, že SPD je konstruktivní opozicí, ale trvá na tom, že je třeba rychle skončit nouzový stav. Faltýnek udeřil na podnikatele Zdeňka Bakalu.

Pekarová Adamová se v ČT dovolávala vyšetřovací komise. A Faltýnek se neudržel: A co Bakala?! Ukradl 100 miliard, sponzor TOP 09!
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Markéta Pekarová Adamová a Jaroslav Faltýnek před kamerami ČT

Moderátor Václav Moravec položil na stůl nový průzkum voličských nálad občanů České republiky. Šetření společnosti KantarCZ ukázalo, že hnutí ANO si vede nadprůměrně dobře, zatímco ČSSD se zlepšující se pandemickou situací ztrácí dech.  

Hnutí ANO má v tomto průzkumu 34 procent. Piráti jako momentálně nejsilnější opoziční strana má 16 procent hlasů, třetí ODS 11,5 procenta a čtvrtá SPD sedm procent. Na pátém místě se ocitla TOP 09 se 6,5 procenty, šestá ČSSD má momentálně 5,5 procenta. Ale v době, kdy se Hamáček poprvé objevil na scéně v červeném svetru, vyskočili sociální demokraté podle výzkumníků až k osmi procentům. Na sedmém a osmém místě se ocitli komunisté a hnutí STAN s 5,5 procenty. Lidovci by podle tohoto průzkumu zůstali mimo Sněmovnu se 4,5 procenty.

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí
Poté Moravec věnoval pozornost legislativě náležející pod Ministerstvo zdravotnictví, která má reagovat na epidemii koronaviru. Pokud tuto normu poslanci schválí, bude moct ministr zdravotnictví v podstatě opět zastavit ekonomiku i dopravu. Zákon počítá s tím, že do 48 hodin bude muset toto rozhodnutí posvětit vláda.

Především pravicová opozice se však brání proti tomu, aby se tato legislativa projednávala ve stavu legislativní nouze. Pekarová prozradila, že s opozicí o tomto zákoně jednal Jan Hamáček (ČSSD) a i ten prý nakonec uznal, že stav legislativní nouze nebude nejlepším řešením. Předsedkyně TOP 09 upozornila, že připravovaná legislativa obsahuje řadu sankcí, ale už neříká, jaké odškodnění se dostane podnikatelům, kterým ministr ze dne na den vypne živnost. Právě to je podle Pekarové třeba změnit. „TOP 09 od počátku prosazuje, aby lidem, kterým se zastaví byznys, byly také uhrazeny škody,“ upozornila s tím, že jen toto TOP 09 přijde férové.

Naproti tomu Radimu Fialovi by to prý nevadilo. „My jsme konstruktivní opozice,“ pravil Fiala s tím, že prioritou SPD je ukončení nouzového stavu, aby opozice mohla opět kontrolovat vládu.

Faltýnek trval na tom, že legislativa, která by dala ministrovi zdravotnictví více pravomocí, má být projednána v legislativní nouzi, protože pak je možné takovýto zákon schválit prakticky za jeden den a mít ho k dispozici, kdyby se pandemie vrátila v nové vlně.

Pekarová poté volala po tom, aby Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, která by měla prověřit, zda stát neplýtval penězi, když nakupoval respirátory třídy FFP2 za 800 korun jeden, když tentýž mohla koupit za 80 korun. Alespoň podle Pekarové Adamové vláda takovou možnost měla.

Faltýnek oponoval, že vyšetřovací komise nikdy nic nevyřešila.

„Vyšetřovací komise nikdy nic nevyřešila. Jak dopadl výsledek vyšetřovací komise, která vyšetřovala, kolik peněz ukradl z České republiky pan Zdeněk Bakala. Ukradl sto miliard a ani na to jednání nepřišel. ... Sponzor TOP 09 vytuneloval OKD. A nic se nestalo,“ dštil Faltýnek oheň a síru.

Pokud má Markéta Pekarová Adamová nějaké pochybnosti o nehospodárných nákupech, má podat trestní oznámení. „Já o těch nákupech nevím vůbec nic, já se věnuji Poslanecké sněmovně. Pokud má někdo pocit, že se kradlo při nákupu roušek, tak ať podá trestní oznámení,“ požádal Faltýnek.

Pokud např. Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje, že vláda nakupovala předražené ochranné pomůcky, pak teprve budou muset konkrétní lidé vyvodit konkrétní odpovědnost.

„Tak vy můžete zajistit, že pan Vojtěch se zachová jinak než pan Bakala a přijde,“ poznamenala Pekarová Adamová.

S Fialou se poté shodla na tom, že vláda rozpoutala „rozpočtové Eldorádo“, a to není dobře. Uznala, že je třeba ekonomiku povzbudit, ale kabinet podle ní musí také hledat úspory a kabinet Andreje Babiše to podle ní nedělá.

Faltýnek rychle přešel do protiútoku. „My už jsme tu podobnou krizi měli, i když ne tak masivní, v letech 2008 až 2010 a víte, kam jsme se proškrtali. Víte kam,“ naznačil Faltýnek. Poté zdůraznil, že vláda nechce jít cestou škrtů, protože to nepovažuje za správné.

Pekarová konstatovala, že opozice vládě navrhla nejedno opatření, které měla podnikatelům pomoct, a vláda nakonec podnikatelům opravdu začala pomáhat. „Ale ta pomoc je pomalá, to si přiznejte,“ udeřila šéfka TOP 09 na Faltýnka. „To je pravda,“ přisadil si Fiala.

Podle místopředsedy SPD by vláda malým a středním podnikatelům měla snížit daně z příjmu. Kromě toho volal po tom, aby se daň z přidané hodnoty platila jen ze zaplacených faktur. Volal také po jisté formě protekcionismu, která by kupříkladu české zemědělce na českém trhu zvýhodnila.  

Faltýnek se místo reakce na tyto návrhy znovu vrátil k ekonomické krizi z let 2008 až 2010 a konstatoval, že na rozdíl od tehdejší vlády dnes kabinet podnikatelům pomáhá podstatně výrazněji.

„Ta vaše pomoc je tak pomalá, jak by hasiči přijeli k požáru domu, který už týden hoří. Tam už nepomůže ani svěcená voda. Pro mnoho podnikatelů už je pozdě. Ta vaše pomoc přichází pozdě, to jste mohli udělat lépe, to si přiznejte,“ uhodila Pekarová Adamová na Faltýnka.

„Všechno se dalo udělat lépe,“ uznal Faltýnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …