Pekarová: Toto je konec debat o Sputniku

24.03.2021 13:09

Podle informací Hospodářských novin nakoupila vláda Andreje Babiše (ANO) podstatně méně vakcín, než mohla. Stalo se tak navzdory tomu, že sám Andrej Babiš označuje očkování za jedinou přijatelnou cestu z pandemie a za světlo na konci tunelu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kvůli dalšímu přešlapu vlády bouchla do stolu: „Sociopat nemá řídit vládu!"

Pekarová: Toto je konec debat o Sputniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Když předseda vlády Andrej Babiš v únoru vysvětloval poslancům, proč vláda musí neustále prodlužovat v říjnu 2020 vyhlášený nouzový stav, přiznal, že za to mohou i chyby jeho vlády.

Zatímco na jaře 2020 zvládalo Česko epidemii skvěle, v létě Babiš přiznal první velkou chybu spočívající v příliš velkém rozvolnění opatření. Další problém podle něj bylo, že kabinet netrval na tom, aby se otestovali lidé, kteří v létě vyrazili do Chorvatska. V zimě 2020, navzdory tomu, že epidemie rozhodně nebyla na ústupu, vláda znovu rozvolnila. I to byla podle Babiše velká chyba. Chyby, s jejímiž následky se vyčerpaní zdravotníci potýkají dodnes. I kvůli nim patří Česká republika ke smutným světovým rekordmanům v počtu úmrtí spojených s covidem.

Z informací Hospodářských novin se však zdá, že výčet chyb, kterých se v pandemii dopouští Babišova vláda, tím ani zdaleka nekončí. Ukazuje se, že si Babišův kabinet mohl přes EU objednat podstatně více vakcín, než si objednal. Dokumenty o objednávkách vakcín ukazují, že vláda mohla objednat daleko více vakcín od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson, než kolik jich objednala. Celkově vláda zajistila asi jen 81,1 procenta dávek z těch, které si zajistit mohla.

A Markéta Pekarová Adamová za to na Babišově kabinetu neponechala nit suchou.

V prvé řadě sáhla ke srovnání, kolik Česko stojí jeden den lockdownu v porovnání s tím, co by nás mohly stát vakcíny a s nimi spojené ukončení lockdownu.

„Pár čísel:

Jarní lockdown = 3 mld. Kč/den

Podzimní uzavření = 1,7 mld. Kč/den

Současný lockdown = 2 mld. Kč/den

Astra Zeneca = 110 Kč

Johnson & Johnson = 199 Kč

‚Šetřit‘ na objednávce, která doslova zachrání lidské životy, může jen sociopat. Takový člověk nemá být premiérem,“ hodila po Babišovi slovním granátem.

Podle předsedkyně TOP 09 toto počínání vlády navíc znamená, že v podstatě končí debata o dosud neschválené ruské vakcíně Sputnik. Vláda mohla nakoupit dost již schválených vakcín od západních firem, ale neudělala to.

Ukazuje to podle ní také to, že Česku vládnou diletanti, kteří ani nezvládnou spočítat, kolik vakcín potřebujeme. Třeba pro případ, že se některé dodávky zpozdí.

Babiš však tvrdí, že informace, že jeho vláda objednala méně vakcín, než objednat mohla, není pravdivá. „Informace, že bychom málo objednali, nejsou pravdivé. Já to naprosto odmítám,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Rádio Z.

Markéta Pekarová Adamová udeřila na Babiše

Markéta Pekarová Adamová udeřila na Babiše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…