Pekarová, Vystrčil a také Lipavský za Pavlem na Hrad. Co se bude řešit?

27.05.2023 6:39

Prezident Petr Pavel se ve středu opět sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou komor Parlamentu, tedy Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). ČTK o tom informovala senátní tisková tajemnice Lada Faldynová. Schůzky se zúčastní také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), k tématům by měla patřit koordinace zahraniční politiky a nadcházející summit NATO ve Vilniusu.

Pekarová, Vystrčil a také Lipavský za Pavlem na Hrad. Co se bude řešit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Schůzka prezidenta s ministerským předsedou a šéfy Sněmovny a Senátu se uskuteční netradičně ráno, krátce před zasedáním horní parlamentní komory, která má schvalovat tři Pavlovy adepty na ústavní soudce. Dva z nich - bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu a někdejší prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou - tento týden senátní ústavně-právní výbor nepodpořil. V úterý o osudu adeptů bude rozhodovat ještě výbor pro lidská práva.

Ani Pavlův přístup k vládním krokům není bez výhrad, jak kritici současného prezidenta předjímali. Pavel sice podepsal spornou novelu o omezení červnové valorizace důchodů na méně než polovinu, zároveň byl ale připraven nechat normu přezkoumat Ústavním soudem, na který se nakonec obrátilo opoziční hnutí ANO.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí
Prezident kritizoval vládu za formu představování jejích kroků, například rušení poboček České pošty. "Nepovažuji vůbec za správné, že se tyto reformy plánují z centra, bez účasti a seznámení se s pohledem dotčených obcí," uvedl minulý týden. Tento týden vybídl k debatě nad jednotlivými položkami vládního úsporného balíčku ke konsolidaci veřejných financí. Podle hlavy státu je třeba zvážit, zda u nich nepřevažují negativa nad pozitivy.

Schůzka všech čtyř nejvyšších ústavních činitelů bude v pořadí druhá. Společně se setkali počátkem února v sídle horní parlamentní komory, Pavel tehdy ještě jako teprve zvolený prezident. Úřadu se ujal až v březnu po složení ústavou předepsaného slibu. Po únorové schůzce tlumočil dohodu, že čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku a že bude koordinovat své aktivity ve vnitřní i zahraniční politice. "Rozhodně není mým cílem dělat jakkoli samostatnou zahraniční politiku," uvedl Pavel. Jeho předchůdce Miloš Zeman stejný přístup nezastával.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

smečka zločinců se poradí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 27.05.2023 10:05:08
jak ještě více uškodit a okrást České občany a podpořit fašistické režimy

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…