Pekarová a další zesměšnovali Rajchlovu demonstraci. Po pár dnech náraz. Zveřejněno

19.09.2023 17:55 | Monitoring

Sobotní protivládní demonstrace, kterou svolal Jindřich Rajchl (PRO), se stala další z řady protestních akcí, u kterých vládní představitelé a některá média cíleně hovoří o nižší účasti, než jaká ve skutečnosti byla. Zatímco premiér Petr Fiala nebo europoslanec Alexandr Vondra (ODS) mluvili o pár tisících lidí a většina médií psala o účasti deseti tisíc lidí, skutečnost je nejspíše mnohem bližší odhadu Jindřicha Rajchla, který má za to, že na akci dorazilo na sto tisíc nespokojených občanů. Média totiž vycházela z policejního odhadu těsně po začátku akce, kdy na místo teprve mířili další demonstranti.

Pekarová a další zesměšnovali Rajchlovu demonstraci. Po pár dnech náraz. Zveřejněno
Foto: screen: Facebook
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

V sobotu proběhla demonstrace Česko proti vládě, kterou uspořádala na Václavském náměstí v Praze mimoparlamentní strana PRO Jindřicha Rajchla. Již třetí den se ovšem v médiích a na sociálních sítích vedou spory o to, kolik účastníků vlastně na akci dorazilo. Rozdíly jsou přitom až v řádu desítek tisíc lidí.

Zatímco v průběhu protestu byla účast demonstrantů na Václavském náměstí odhadována na vyšší jednotky tisíců lidí, Česká tisková kancelář odhadovala deset tisíc účastníků. Podobné tzv. redakční tipy ohledně deseti až dvaceti tisíc protestujících, kteří dorazili v sobotu na Václavské náměstí, zazněly v dalších médiích.

Z těchto odhadů pak vycházeli i vládní politici. Například europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nabídl srovnání zaplněného Václavského náměstí s Dny NATO v Ostravě a s Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku, které navštívilo v sobotu přibližně 100 tisíc lidí. „V Praze pár tisíc lidí blokuje magistrálu a křičí ‚pryč z NATO‘, v Ostravě víc než sto tisíc lidí obdivuje vojenskou techniku, která nás společně s NATO chrání. Aby byly jasné ty proporce,“ uvedl Vondra.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34156 lidí
O sto tisících podporovatelů vládního směřování na dnech NATO hovořil i premiér Petr Fiala, který prý protivládní demonstraci ani moc nezaznamenal. „Den jsem trávil na Dnech NATO v Mošnově, které navštívilo zhruba 100 000 lidí. Návštěvníci vyjadřovali podporu našemu členství v NATO i krokům mojí vlády, která bere bezpečnost naší země vážně,“ řekl ministerský předseda.

"Na dnech Varšavské smlouvy na Václavském náměstí bylo o cca 90 tisíc méně lidí než na Dnech NATO. Myslím, že to vypovídá o tom, na jaké straně česká společnost stojí. Ráda bych občanům poděkovala, protože drtivá většina ukazuje, že ví, kdo je agresor a čemu se musíme bránit," zareagovala na dnešní shromáždění na Václavském náměstí také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Na to se však pak dočkala odpovědi od jedné z diskutérek, která upozorňovala, že velká část návštěvníků však byla z Polska, což doložila i zprávou o dopravních komplikacích právě na trasách ze sousedního státu.

Z toho velká část z Polska. Není zač ?? pic.twitter.com/Tpb5aWcja3

— Michaela P. (@Michael94123011) September 16, 2023

 

Podle záběrů ze sociálních sítí se ale zdá, že na místo rozhodně dorazily vyšší desítky tisíc lidí. Fotografie z místa tak spíše potvrzují slova organizátorů protestu o minimálně 100 tisících účastníků. V úterý vyšlo najevo, že většina médií a poté i vládních politiků vycházela z odhadu policie, který však vznikl těsně po začátku akce a už nebyl aktualizován, ačkoliv na místo tou dobou stále přicházeli další lidé.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík vysvětluje, že policie sama od sebe médiím údaje o počtech účastníků podobných akcí neuvádí, aby se nestala součástí politického boje. Čísla se tak uvádějí jen na dotaz médií a jsou vyčíslena jen v řádech, tedy stovky, tisíce nebo desetitisíce osob.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29573 lidí
„Informace o počtu účastníků shromáždění je čistě interního charakteru a slouží pro potřeby řízení a nasazování sil a prostředků. Výsledné číslo vychází z mapových podkladů, zkušeností policistů, jejich místní znalosti a ve vybraných případech i z analytické činnosti pracovníků operačních středisek,“ popsal Moravčík pro server Lidovky.cz, že přesnější čísla si policie nechává pro sebe.

Podle policistů se například ví, že na Václavské náměstí se vejde 120 tisíc lidí a podle zaplněnosti a zahuštění náměstí se dá dobře odhadnout hrubý počet účastníků akce. Pro potřeby sčítání se také může pořídit snímek shora a poté se fotografie v určitém rozlišení rozdělí na jednotlivé čtverce. V nich se poté ručně sčítají jednotliví lidé, což je velmi pracná, ale určitě nejefektivnější metoda.

Mluvčí policejního prezidia zároveň dodává, že v době vyčíslení počtu účastníků je odhad poměrně přesný, ale nikdy nepokryje celou dobu konání akce. „Všechna média zároveň v případě poskytování této informace upozorňujeme, že jde o aktuální číslo, které platí pouze v době položení dotazu, a počty se v průběhu shromáždění mohou měnit,“ vysvětlil Moravčík s tím, že veřejný údaj pro média se již poté nemusí aktualizovat, ačkoliv na místo dorazily další desítky tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 19.09.2023 18:26:03
Až donedávna se o post nejhloupějši porevoluční političky přetahovaly Němcová s Buzkovou a Parkanovou. Nakonec díky vytrvalosti zvítězila Milka. Ale jen do doby, kdy do politiky vlítla jak mastnej papír do průjezdu podivná bytost s hitlerovskou patkou a jokerovským úsměvem. Naši politici nikdy nebyli žádní duševní giganti, ale vedle Pekarové vypadá i Topolánek jako člen Mensy. A ten je mimořádně tupej. Pekarová je skutečně extra materiál. Kdyby se její hloupost snížila o 90%, tak by stejně zůstala zůstala nejhloupější političkou. Jediný kdo by její prvenství mohl ohrozit je Danuše Nerudová. To je taky “materiál”.

|  27 |  0

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…