Pekarová bude soptit. Papež přijal soukromě Orbána. A už je venku, co mu řekl

22.04.2022 10:13

Papež František ve čtvrtek ve Vatikánu na soukromé audienci přijal maďarského premiéra Viktora Orbána. Šlo o jeho první zahraniční cestu po opětovné výhře v parlamentních volbách. Z Vatikánu zaznělo, co hlava Katolické církve Orbánovi řekla.

Pekarová bude soptit. Papež přijal soukromě Orbána. A už je venku, co mu řekl
Foto: Twitter Zoltan Kovacs
Popisek: Papež František přijal Viktora Orbána

Zatímco řada politiků české vládní pětikoalice nemůže maďarskému Orbánovi přijít na jméno a je ochotná kvůli jeho další výhře v domácích parlamentních volbách de facto rozbourat těsnou spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky, papež František to vidí jinak. 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

Viktor Orbán před necelými dvěma týdny překvapil nejednoho evropského politika, když dokázal opět bezkonkurenčně zvítězit ve volbách a zachovat své konzervativně orientované vládě ústavní většinu v maďarském parlamentu.

První zahraniční cesta, na kterou se maďarský lídr vydal, vedla za hlavou Katolické církve do Vatikánu. Papež František přijal Viktora Orbána na soukromé audienci v knihovně Apoštolského paláce ve Vatikánu. „Moje první oficiální cesta po volbách povede do Vatikánu za papežem Františkem“, informoval předem na sociálních sítích sám Orbán. 

Audience u Svatého otce trvala čtyřicet minut a podle dostupných informací se nesla v přátelském duchu. “Jsem rád, že jste zde“, řekl papež a pozval maďarského premiéra ke stolu, kde spolu za přítomnosti tlumočníka diskutovali. Papež podle oficiálního portálu Vatican News ocenil Orbánovu politiku. Konkrétně se měl pozitivně vyslovit k přístupu Budapešti vůči ukrajinským uprchlíkům a jejich ochraně. 

Papež evidentně nesdílí kritický pohled na Orbána, který razí mnozí lídři zemí EU i samotný Brusel. Maďarský premiér se s hlavou katolíků setkal po poměrně krátké době, naposledy spolu hovořili loni na podzim.

Naproti tomu v České republice se například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, jejíž představitelé se často odkazují na svou příslušnost ke Katolické církvi, na adresu Orbána a jeho politiky vyjádřila slovem "odporné". Mezi tím osobními dopisy od maďarského premiéra pochlubili dva politci SPD, předseda Tomio Okamura a poslanec Jaroslav Foldyna. Oba totiž gratulovali maďarskému premiérovi k volebnímu vítězství a v minulých dnech obdrželi z Budapešti odpovědi a poděkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…