Pekarová jednala s americkým velvyslancem. V květnu jede do Washingtonu

11.03.2023 6:31

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v květnu chystá na návštěvu Washingtonu, kam ji doprovodí podnikatelská delegace. Plán návštěvy patřil mezi témata jejího pátečního jednání s novým americkým velvyslancem v Praze Bijanem Sabetem. Podle Pekarové mluvili i o její chystané březnové cestě na Tchaj-wan.

Pekarová jednala s americkým velvyslancem. V květnu jede do Washingtonu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Markéta Adamová Pekarová nabádá k nošení svetrů v boji proti Putinovi

Pekarová Adamová na jednání ocenila, že Spojené státy mají v Česku po dvou letech plnohodnotného velvyslance. „Pro naše spojenecké vztahy je to velmi důležité,“ řekla ČTK. Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, který na konci roku 2020 oznámil, že se pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, Sabet se funkce ujal v polovině února.

V květnu navštíví Pekarová Adamová Washington. „Půjde o parlamentní delegaci, která by měla být složená nejen ze zástupců Poslanecké sněmovny, ale bude doprovázena podnikatelskou delegací. Já budu v jejím čele,“ řekla. Chystá jednání se svým protějškem, dalšími zástupci Kongresu, ale i krajanskou komunitou, která žije v USA. Sabet podle ní přislíbil, že bude ohledně přípravy cesty nápomocen.

Připomněla i parlamentní setkání Krymské platformy, které bude na podzim spolu s ukrajinským parlamentem hostit česká Sněmovna. Platforma sdružuje národní a mezinárodní snahy o osvobození Krymu. „Byli bychom rádi, kdyby se pan předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v říjnu na tuto velkou akci dostavil,“ uvedla.

Šéfka Sněmovny se chystá za dva týdny na cestu na Tchaj-wan. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. "Bavili jsme se o této cestě a o jejím obsahu, protože je to pro Spojené státy velmi zajímavé," uvedla.

Okrajově se schůzka s velvyslancem dotkla i tématu energetiky, ne však přímo stavby nového jaderného bloku v Dukovanech, která je s ohledem na účast severoamerické společnosti Westinghouse v tendru jednou ze Sabetových priorit v Praze. „Spíš jsme hovořili o tom, jaká je naše zkušenost, kdy jsme byli v rekordním čase schopni proměnit závislost v úplnou nezávislost na ruském plynu,“ řekla Pekarová Adamová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ženy v politice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewaggie , 11.03.2023 11:29:14
České republiky je možno považovat za naprosto tragickou složku. Snad jedinou výjimkou je paní Konečná z KSČM, jejíž názory lze vesměs plně akceptovat. Nicméně, podle mého soudu je největší katastrofou tupá a arogantní Pekari!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…