Pekarová „kecá“ do vysílání Rozhlasu. Dostala za uši. Nejen ona

16.12.2021 7:44 | Ze sítí

Generální ředitel ČRo René Zavoral ohlásil v rozhlase velké změny, mezi nimi i výměnu na postu ředitele zpravodajství. Na nový post nastupuje Jitka Obzinová, která dříve řídila zpravodajství na Primě. A má za sebou „skandál“, kdy redaktorům Primy přikázala, jak mají informovat o migrační krizi, tedy jako o hrozbě. Jeden z redaktorů si ji nahrál a pak nahrávku předal serveru Hlídací pes. Nyní proti ní zní hlasy z Respektu, z A2larmu a z ČT. A také od Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně Poslanecké sněmovny. Tu ovšem jeden novinář odkázal do patřičných mezí.

Pekarová „kecá“ do vysílání Rozhlasu. Dostala za uši. Nejen ona
Foto: Repro Prima TV
Popisek: Jitka Obzinová

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
V Českém rozhlasu se chystá změna postu šéfa zpravodajství. Dosavadního ředitele Jana Pokorného nahradí Jitka Obzinová, bývalá šéfka zpravodajství televize Prima. Změnu ohlásil generální ředitel ČRo René Zavoral na jednání Rady ČRo. Obzinová je podle něho krizová manažerka, nastoupit má k 1. lednu.

Rozhodnutí vyvolalo u některých mediálních osobností nevoli. Proti Obzinové vystoupila například Ivana Svobodová z Respektu, která označila zpravodajství pod vedením Jana Pokorného za kvalitní. „Navzdory všemožným tlakům na ‚vyváženost‘, v překladu ‚zvěte tam víc lidí, co chtějí ven z EU, to je jedno, že neumí argumentovat‘,“ otřela se o snahu o názorovou pluralitu.

A následně o Obzinovou: „Soudím, ze šéfredaktorka, která na poradě podřízeným vysvětlovala, že musí točit proti uprchlíkům, protože ‚máme nějakého zaměstnavatele a ten má nějaký postoj‘, což je třeba respektovat (2015, Prima), by měla být navěky vyloučena z možnosti vést cokoliv ve veřejnoprávním médiu. Protože větší důkaz o tom, že nepochopila, co znamená být novinář a proč je pro společnost důležité, aby novináři sloužili veřejnosti, nikoliv zaměstnavateli, případně politikům, asi nelze přinést. Jan Pokorný tohle chápal velmi dobře.“

Kromě Svobodové proti Obzinové vystoupila také novinářka A2larmu Apolena Rychlíková. „V roce 2016 vyhrožovala podřízeným, jak mají psát, autorka výroku: Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání.“

„Od téhle chvíle je nutný pochybovat o tom, co se v rozhlase, veřejnoprávním médiu děje a jestli práce jinak skvělých redaktorů a redaktorek je skutečně nezávislá. Je to strašný,“ dodávala a Obzinovou komentovala do třetice: „Není moc lidí (krom třeba Xavera atd.), kteří by tak moc odporovali práci novináře, jako Obzinová. Její chování je v rozporu s profesí. Záměrná manipulace zpravodajstvím pod výhrůžkou vyhazovu, výroba fake news, tlaky na podřízené – standardy její práce.“

Naopak se za Obzinovou postavil šéfredaktor serveru Echo24.cz, Dalibor Balšínek. „Přeju Jitce Obzinové, aby vydržela, aby se nedala, aby ustála útoky pomatené, hysterické, neosvazácké úderky. Posuzovat ji jen podle podlé krysy, která ji tajně nahrává, je znakem ubohé šmírácké, fízlovské doby,“ napsal na twitteru.

Balšínek a další naráží na to, že na poradě ze 7. září 2015, kdy Evropa čelila migrační krizi, jejíchž následků se dosud nezbavila a která se nyní opakuje na hranicích Polska s Běloruskem, Obzinová zaměstnancům vysvětlovala, jaký postoj k migrační mají ve zpravodajství zaujmout a stavěla se za autoritu vedoucího vydání a majitele Primy. Tuto nahrávku pak zveřejnil server HlidaciPes.org. „Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ řekla tehdy Obzinová.

„Protože je to nějaký vývoj dějin, který patrně bude natolik rozsáhlý, že k němu je potřeba prostě si asi ten postoj vysvětlit. Protože upřímně řečeno, my jsme tady nezažili ani druhou světovou válku, ani jsme nezažili osmašedesátej, nezažili jsme například velikostí konfliktu podobnej vznik izraelského státu, kde zcela jistě si ty postoje prostě ta veřejnost velmi dlouho hledala. Teď ta uprchlická krize začíná nabývat rozměrů, kdy je jasný, že nějakej postoj ta společnost, ta média a jednotlivá média asi zaujmou a pokud jde o naši televizi, tak ho chce zaujmout. Takže v té obecné rovině musím říct – bude potřeba to akceptovat.“

Nespokojenost s Obzinovou se ozvala i z ČT. Nejvíce se na ni zaměřil Luboš Rosí, moderátor Newsroomu ČT24, který Obzinové věnoval hned několik příspěvků o jejich „hříších“, pokrytých v Newsroomu ČT24.

„Radiožurnál je pro mě sesterská stanice. Server iRozhlas je můj zdroj důvěryhodných a zajímavých zpráv. Proč se má měnit něco, co skvěle funguje? Měnit se má přece to, co nefunguje. Nebo se pletu?“ ptala se moderátorka Světlana Witowská a přidal se také reportér Jiří Hynek: „Konec Jana Pokorného a nástup Jitky Obzinové je smutná zpráva pro zpravodajství ČRo. Držím kolegům palce!“ Moderátor Michal Kubal Obzinovou přímo nejmenoval, ale přál „veřejnoprávním bratránkům“ hodně sil.

Krok generálního ředitele Zavorala kritizovali také politici, například bývalý předseda lidovců Marek Výborný. „Toto má být posílení role veřejnoprávního média? Mám o tom velké pochybnosti. Myslím, že je na čase řešit téma mediální legislativy a vše, co s tím souvisí,“ řekl.

Na výměnu ředitele zpravodajství ČRo reagovala i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Personální rozhodnutí ve veřejnoprávních médiích by neměla vzbuzovat pochybnosti. Koronavirová krize navíc naplno ukázala, jaké riziko dezinformace představují. Z mého pohledu se ředitel Českého rozhlasu rozhodl pro těžce pochopitelnou změnu,“ pravila.

Ovšem jejích slov si všiml novinář a mediální odborník Filip Rožánek a míní, že ať už jsou personální rozhodnutí dobrá, špatná nebo úplně mizerná, „rozhodně nejsou záležitostí pro předsedkyni sněmovny“.

A šéfka TOP 09 pak pro jistotu vysvětlovala, jak svůj příspěvek myslela: „Samozřejmě, že snahou politika nesmí být, aby veřejnoprávní médium komukoli stranilo, ale dezinformace cíleně podrývají důvěru ve stát. A v situaci, kdy jsou jasné náznaky, že by se tak dít mohlo, je důležité říci, za jak nebezpečné to považuji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…