Pekarová v Izraeli jednala o obchodech. Ne všichni ji chválili

20.06.2023 12:12 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v březnu 2023 vyrazila na Tchaj-wan. O tři měsíce později se vydala na další cestu. Tentokrát do Izraele. O cestě informovala na svém twitterovém účtu a v příspěvcích se jí dostalo jak poděkování za skvělou reprezentaci ČR, tak výtek, že lepší než cestovat po světě, by bylo šetřit peníze českých daňových poplatníků, případně plnit předvolební sliby.

Pekarová v Izraeli jednala o obchodech. Ne všichni ji chválili
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, ale v současnosti také šéfka Poslanecké sněmovny, se čtvrt roku od cesty na Tchaj-wan, kde prohlásila, že Česko je jedním z největších přátel Tchaj-wanu, vydala do Izraele, kde Česko platí za jednoho z nejlepších spojenců židovského státu ve světě.

Při své cestě pochválila české exportéry, že dobře využili možností, které jim Izrael nabízí.

„Obchod mezi ČR a Izraelem je prakticky zcela liberalizován. Vysoce pozitivní obchodní bilance ve prospěch ČR vypovídá o tom, že se čeští exportéři umí prosadit na zdejším náročném trhu a jsem na ně moc hrdá. Parlamentní diplomacie rozvoji vztahů může výrazně přispět,“ upozornila Pekarová Adamová na twitteru.

MPA v Izraeli

Připomněla, že právě politický vztah k Izraeli pomáhá i českému obchodu s touto zemí.

„Nadstandardní vztahy v rovině politické se odrážejí i v obchodu. Český vývoz do Izraele významně převyšuje například export Polska, Rakouska nebo Slovenska. Máme schopnosti uplatnit se na izraelském trhu a jsem moc ráda, že je podnikatelská mise součástí naší delegace,“ zdůraznila.

MPA v Izraeli

Promluvila také v tzv. Masarykově lese, jehož stromy byly vysázeny v roce 1930, tedy ještě za života zakladatele našeho státu, který do prostoru dnešního Izraele, tehdejší mandátní Palestiny zavítal osobně v roce 1927 a zapsal se do srdcí a myslí tamních lidí.

„Přátelství mezi Izraelem a naší zemí má hluboké kořeny. A stromy kolem mě jsou toho svědky. Masarykův les byl založen v roce 1930 u příležitosti jeho 80. narozenin jako symbolické gesto za zásluhy v boji proti antisemitismu. Moc děkuji všem, kteří se o něj starají,“ řekla Pekarová Adamová.

MPA v Izraeli

Oznámila také, že v Izraeli podepíše vůbec první memorandum o porozumění mezi českou Poslaneckou sněmovnou a izraelským jednokomorovým parlamentem Knessetem.

„Bude podepsáno historicky první Memorandum o porozumění mezi Knessetem a Poslaneckou sněmovnou, z čehož mám obrovskou radost. Čeká mě jednání s mým izraelským protějškem i s prezidentem Isaacem Herzogem,“ prozradila Pekarová Adamová.

V příspěvcích na sociálních sítích se jí dostalo poděkování za skvělou reprerzentaci ČR.

„Skvělá reprezentace, děkuji! Děkuji vám za reprezentaci ČR!“ zaznívalo především od žen.

Došlo však i na výtky, že lepší než cestovat po světě, by bylo šetřit peníze českých daňových poplatníků, případně plnit předvolební sliby.

„Co takhle raději plnit volební sliby?“ ptal se Petr Skyba. „No to jsou panečku výlety za naše. Mám po životě!“ přisadil si další diskutér.

V narážce na Masarykův les došlo i na prosbu, aby Markéta Pekarová Adamová v Izraeli zapustila kořeny a do ČR už se nevracela. „Tak tam zapusťte kořeny a nevracejte se. Tady v ČR se nám uleví,“ napsal jeden z diskutujících.

MPA v Izraeli

MPA v Izraeli

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pekarová přece není ministryní , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 20.06.2023 12:40:29
zahraničí ani obchodu. Co tam ta nána dělá ? Ať si výlety za Sluncem platí ze svého. Vyžírek ve vládě máme přebytek.

|  10 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…