Pekarová v USA: Klaní se a upevňuje vztahy

25.05.2023 11:14

Do Spojených států zamířila v neděli česká podnikatelská delegace. Politické zajištění celé akce poskytla ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) a její stranická šéfka a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ta se během stále probíhající cesty poklonila T. G. Masarykovi, Václavu Havlovi, setkala se se zástupkyní Tchaj-wanu ve Washingtonu a k tomu stihla ještě řadu dalších věcí.

Pekarová v USA: Klaní se a upevňuje vztahy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Členové Svazu průmyslu a dopravy vyrazili v rámci podnikatelské delegace do USA. Podnikatelé odletěli hledat či rozvíjet podnikatelské příležitosti do Spojených států amerických. Jejich cílem bude Washington D.C. a Atlanta.

„Se Spojenými státy americkými hodláme rozvíjet vzájemnou intenzivní spolupráci nejen v politické, ale i v ekonomické oblasti. V rámci naší cesty se zaměříme zejména na obory související se zdravotnictvím, ICT a energetikou, jakož i na oblast dopravy. Jsem proto ráda, že mě za Atlantik doprovází delegace podnikatelů a zástupců technických univerzit. Společně s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou navštívíme kromě Washingtonu i státy Maryland a Georgia. Právě jejich rostoucí dynamické ekonomiky skýtají velmi perspektivní obchodní příležitosti pro naše firmy,“ uvedla Pekarová Adamová. Její vyjádření uveřejnil Svaz průmyslu ČR.

Expandovat na americký trh chce i společnost SULCO Automotive Group – přední středoevropský poskytovatel služeb v oblasti managementu kvality a personalistiky do automobilového průmyslu.

Vedle podnikatelů míří s Pekarovou Adamovou do USA i zástupci Českého vysokého učení technického v Praze.

„Rádi bychom v USA představili rozsáhlou vědeckou činnost v oblasti kvantových technologií a informovali se o postupu, podpoře a využití těchto technologií v průmyslu i veřejné správě v USA. Věříme, že prohloubíme stávající kontakty a navážeme s tamními partnery novou zajímavou spolupráci, která nám pomůže posunout rozvoj a implementaci kvantových technologií v ČR. Přítomnost předsedkyně Poslanecké sněmovny a zároveň ministryně pro výzkum, vývoj a inovace nám může velmi významně pomoci naplnit naše ambiciózní cíle, neboť ministryně Langšádlová se o kvantové technologie sama aktivně zajímá a podporuje je,“ uvedl Igor Jex z ČVUT, koordinátor kvantových aktivit v České republice.

Po příletu do USA Pekarová Adamová oznámila, že rozvíjení vztahů s USA klade na Česko velké nároky, ale je důležité na jejich rozvíjení pracovat.

„Spojené státy jsou naším klíčovým spojencem a Česká republika se v zahraniční politice vrátila k havlovské diplomacii. Ruská agrese na Ukrajině na nás společně klade velké nároky. Věřím, že parlamentní návštěva v USA přispěje k upevnění již tak silných vztahů,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru.

Markéta Pekarová Admová je na návštěvě v USA.

Poděkovala za možnost vystoupit na česko-americkém podnikatelském fóru. Upozornila, že roční bilaterální obchod mezi USA a Českou republikou dosahuje objemu více než 6 miliard dolarů a i tady je třeba spolupráci dál rozvíjet.

Prozradila, že měla možnost promluvit si s Adrienne A. Jonesovou, první ženou v čele Sněmovny reprezentantů státu Maryland v historii. „Moc děkuji za výměnu cenných zkušeností,“ uvedla.

Markéta Pekarová Admová je na návštěvě v USA.

Stranou její pozornosti nezůstala ani americko-česká smlouva o obranné spolupráci, kterou již podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).  

„Tomáš Garrigue Masaryk nám zanechal silný odkaz. Washingtonská deklarace z roku 1918 byla opřena o jeho víru v demokracii a mimořádné vztahy s USA. Obranná smlouva DCA, která bude dnes podepsána, je symbolickým navázáním na to, co on započal. Děkujeme, pane prezidente,“ uvedla Pekarová Adamová na twitteru v den podpisu smlouvy.

Markéta Pekarová Admová je na návštěvě v USA.

O den později se poklonila také památce Václava Havla. U Havlovy busty se setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

„Není schůzky, kde by o Václavu Havlovi naši američtí spojenci nemluvili. Cítím hrdost a vděk,“ prozradila.

Markéta Pekarová Adamová na cestě v USA

Ve Washingtonu promluvila také o dezinformacích.

„Dezinformace a z nich plynoucí hrozby pro svobodný svět byly předmětem mého jednání s předsedou Zpravodajského výboru Kongresu Mikem Turnerem. S velkou hrdostí přijímám, jak moc Spojené státy americké oceňují naši pomoc Ukrajině,“ prozradila.

Markéta Pekarová Adamová na cestě v USA

Stranou její pozornosti nezůstalo ani počínání Číny.

„Jednání s předsedou většiny ve Sněmovně reprezentantů Stevem Scalisem @SteveScalise o čínské hrozbě. Rusko je tornádo. Následky jeho řádění vidíme hned a jsme si jich dobře vědomi. Čína je klimatická změna. Méně nápadná, s nedozírnými trvalými následky,“ uvedla k tématu Pekarová Adamová.

 

 

 

Během cesty došlo i na setkání se zástupkyní Tchaj-wanu ve Washingtonu.

„Vztahy mezi Českou republikou a Tchaj-wanem jsou opravdu mimořádné. Děkuji za vřelé setkání s paní Hsiao Bi-khim, tchajwanské velvyslankyně ve Washingtonu,“ napsala na twitteru.

Markéta Pekarová Adamová na cestě v USA

Zvláštní poděkování věnovala Klubu přátel ČR v Kongresu USA.

„Je mi ctí představit Vám tyto pány: Lloyd Doggett, Mario Diaz Balart, Don Bacon, Steve Cohen, Marc Veasey, Dan Meuser. Jsou to členové Klubu přátel ČR v Kongresu a také jejich zásluhou jsou vztahy našich zemí tak pevné. Moc jim za to děkuji!“

Markéta Pekarová Adamová na cestě v USA

Setkala se také s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

„Nesmírně ji obdivuji. Stala se nejvýše postaveným americkým politikem, který Tchaj-wan navštívil za posledních 100 let. Jak sama řekla, cestou chtěla uctít demokracii a stvrdit, že svobody Tchaj-wanu – a všech demokracií – musejí být respektovány. Bylo mi ctí!“

Markéta Pekarová Adamová na cestě v USA
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolaborantka se tam plazí a lísá jako kdysi Bilak v Moskvě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 25.05.2023 12:28:08

|  12 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…