Peklo pro Miloše Zemana: Před čtyřmi dalšími prezidenty na něj odpůrci řvali a házeli předměty

17.11.2014 15:11

Vzpomínková akce na Albertově se změnila na demonstraci proti prezidentovi. Odhalení pamětní desky se zúčastnil nejen prezident Miloš Zeman, ale také středoevropští prezidenti. Jenže přítomní studenti v podstatě znemožnili důstojný průběh vzpomínek. Tuto příležitost využili k silným protestům proti hlavě státu. Pískali a požadovali jeho demisi.

Peklo pro Miloše Zemana: Před čtyřmi dalšími prezidenty na něj odpůrci řvali a házeli předměty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman dostal od davu na Národní třídě červenou kartu

Celý akt začal pískotem přítomných a požadavkem na demisi prezidenta Zemana.

Studentská hymna v podstatě nebyla slyšet, protože odpor přítomných proti hlavě státu byl velice silný. Studenti nepřestali se svými protesty, ani když se ujal slova rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ten se pokoušel přesvědčit dav, aby upustil od protestů a nechal vystoupit ostatní řečníky. Připomínal principy demokracie, jako je respekt k protivníkům a ochota vyslechnout jiný názor. Připomínal heslo „Nejsme jako oni!“ Pravděpodobně doufal, že se dav zklidní. Avšak to se nestalo. Rektor Univerzity Karlovy téměř nemohl mluvit, protože dav studentů jej zcela zastínil hesly typu „Nechceme Zemana“ nebo „Co tu děláš?“ a ukazovali prezidentovi červenou kartu.

Svůj nesouhlas se současnou hlavou státu dávali lidé najevo na transparentech, hlasitým pískáním a voláním „Miloše do koše" nebo „Už jsme tady". V momentě, kdy prezident vstoupil na pódium, byl slyšet pouze hlasitý pískot a volání Demisi nebo Hanba. Protesty znemožňovaly řečníkům promluvit. Na pódiu jsou se Zemanem i další středoevropští prezidenti.

Na transparentech byly mimo jiné nápisy připomínající Zemanovy vulgární výroky z nedávného vysílání rozhlasového pořadu Hovory z Lán, nebo výrok „Miloši drž už pussynku", který narážel na Zemanovo vyjádření o ruské kapele Pussy Riot. Skupinka tří mladých dívek pak třímala transparent s nápisem „Miloše do koše". Obdobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše.

Mluvit nemohli ani další řečníci, kterými byli tehdejší organizátoři studentských akcí Miroslav Jansta  a Jan Vidím. „Ne tajné služby, ale osobní odvaha, rozhodla v listopadu 1989," zdůraznil Vidím. „Svoboda je tak silná, že prospívá i těm, kteří o ni nestojí," uzavřel své vystoupení za neustávajících protestů.

Zeman: Nebál jsem se a nebojím se ani teď

Pak vystoupil Miloš Zeman a hlasité výrazy nevole byly ještě zřetelnější a na pódium začala dopadat vajíčka, před kterými se přítomní chránili otevřenými deštníky.

„Nebojím se vás, jako jsem se nebál před dvaceti lety,“ začal svůj projev Zeman. Připomněl, že před 25 lety bylo odvahou vyjít na demonstraci. „Všichni tehdy riskovali vyhazov ze školy, vězení a perzekuci. Pokud jste tu nebyli tehdy, tak teď nemáte právo házet dnes vajíčka nebo jiné předměty na pódium,“ uvedl Zeman za neutuchajícího pískotu. Přítomným vyčetl, že nedají šanci k projevu dalším přítomným řečníkům. Zdůraznil také svou tehdejší občanskou statečnost a předal slovo prezidentům V4 a Německa.

Německého prezidenta zasáhlo vajíčko do spánku

Zeman se na Albertově zúčastnil společně s prezidenty takzvané Visegrádské čtyřky a Německa odhalení pamětní desky k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Německého prezidenta Gaucka zasáhlo při protestech proti prezidentovi vajíčko do spánku. Informaci zveřejnil Pražský hrad. Gauck byl prý otřesen, ale v programu pokračuje. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček popisuje incident na facebooku takto:  "Hrdinní protestující na Albertově trefili vajíčkem do spánku prezidenta SRN Joachima Gaucka, a to při odhalování pamětní desky k 17. 11. 1989." Na Albertově tehdy začal průvod, který příslušníci SNB tvrdě zastavili na Národní třídě.

Odpůrci prezidenta Zemana však ztichli, když mluvili pozvaní středoevropští prezidenti a odměnili je potleskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…