Pelikán ostře: Chovancovu zlu neustoupím. Nechci skončit jako v únoru 1948

15.06.2016 18:30

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nominovaný za hnutí ANO promluvil ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ani trochu nešetřil, protože šéf resortu vnitra podepsal kritizovanou reformu policie, ačkoli ještě nebylo ukončeno dohodovací řízení v koalici. Současné dění přirovnal ke komunistickému Vítěznému únoru. Tomuto zlu prý ale Pelikán nehodlá ustupovat.

Pelikán ostře: Chovancovu zlu neustoupím. Nechci skončit jako v únoru 1948
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Pan ministr Chovanec si udělal z koaliční smlouvy trhací kalendář,“ prohlásil Pelikán hned na úvod. Snaží se prý příliš nekomentovat výroky Milana Chovance, protože v televizi slyší, že se některé kauzy vyšetřují příliš pomalu, ale za dva dny je to u soudu,“ narážel na kauzu Agrotec. „Pak taky slyším, že Andrej Babiš je prověřován v několika věcech. Já vlastně nevím, co to znamená. Sahá na mě dech normalizace,“ varoval ve vysílání.

Teď se mluví o tom, že reforma policie se uskuteční za pochodu a uvidíme, jak si to sedne. „Zřejmě poprosíme všechny zločince, aby půl roku počkali, než je začneme znovu vyšetřovat. Je to opravdu pozoruhodný postup,“ konstatoval ironicky.

Je velmi smutný z toho, že z policie díky Chovancově reorganizaci odchází schopní policisté, protože s nimi nebylo reforma konzultována. Platí to bohužel jen o Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. S Útvarem pro odhalování korupce a vyšetřování finanční kriminality podle všeho byla reorganizace probírána.

Nakonec Pelikán konstatoval, že z vlády pravděpodobně neodejde. „Zlu se nemá ustupovat. Já myslím, že bychom neměli skončit jako při Vítězném únoru, kdy se pan ministr spravedlnosti měl také tu drzost zeptat, co se to děje v policii. Následně demokratičtí ministři důstojně odešli z vlády až na jednoho ministra, kterého vyhodili z okna. Víme, co se stalo potom, a já nemám pocit, že by tomu ti demokratičtí ministři nějak pomohli,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…