Přizpůsobení je nutné kvůli očekávanému růstu průměrné teploty a nižšímu stavu vody v půdě. Řekl to dnes viceprezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček na tiskové konferenci po jednání vědců a zemědělců s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) v Brně.
Peníze by měly dostat podniky vybrané na základě Generelu vodního hospodářství krajiny ČR. Adaptační opatření se u nich budou testovat. Patří k nim Zemědělské družstvo Bulhary z Břeclavska s rostlinnou a živočišnou výrobou. „Mají také révu vinnou a část pozemků zavlažovanou. Klasickou rostlinnou a živočišnou výrobu má také Agros Vraný z Kladenska,“ uvedl Hlaváček.
Další tři podniky jsou specializované. Jedním z nich je převážně zelinářský podnik Ostrožsko z Uherskohradišťska, další je ZD Libčany u Hradce Králové jako největší pěstitel třešní v Česku. Posledním je Zemědělská společnost Chrášťany v okrese Praha-západ, která se zaměřuje na rostlinnou výrobu a pěstování chmele.
„Bohužel se zatím nepodařilo získat peníze ani letos, ani loni, ale věřím, že letos se to ještě podaří. Adaptační opatření nelze bez peněz dělat, i když do něčeho už se zemědělci pustili,“ řekl Hlaváček.
Opatření by se měla ideálně zavádět příští rok a pak po třech až pěti letech vyhodnocovat. „Uvidíme, jestli jsou užitečná a přínosná, aby se pak mohla plošně zavádět v celé republice,“ podotkl Hlaváček.
Mezi opatření patří například změna osevních postupů, změna pěstovaných plodin, zavádění nových genotypů. „Jde také o změnu zakládání porostů, změnu ve zpracování půdy. Také je otázka vybudování závlahového systému, melioračních staveb. Je potřeba také navázat legislativní změny. Chybí zákon o půdě a pachtu, zákon o komplexním zemědělském pojištění. Je třeba také vytvořit předpoklad pro odbyt, což souvisí s přijetím zákona o marketingovém fondu,“ řekl Hlaváček.
Ten vnímá očekávané změny jako výzvu a současně velkou příležitost pro české zemědělce. Podle Sobotky je potřeba analyzovat změnu poptávky po potravinách ve světě a hledat českou příležitost. „Musíme vědět, co je reálné a udržitelné pěstovat, a také musíme myslet na potravinovou bezpečnost. Musíme být mnohem opatrnější než v minulosti,“ řekl premiér.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp