Peníze z jízdenek Rittigovi nešly, je to účelové, tvrdí obviněný podnikatel

06.01.2014 17:05

Podnikatel Jan Janků se rozhodl promluvit ke kauze tunelování pražského dopravního podniku, kde je obviněn. Podle policie měl umožnit, aby z každé jízdenky šlo 17 haléřů firmě v Karibiku, které pak putovaly na konto lobbisty Ivo Rittiga. Janků to však odmítá.

Peníze z jízdenek Rittigovi nešly, je to účelové, tvrdí obviněný podnikatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Během rozhovoru pro Lidovky.cz ukázal podnikatel na rodinu Sittů. „Sitta mladší se ve věci velmi aktivně angažoval, bez něj by nebylo možné zakázku realizovat. Byl to on, kdo vytvořil nový typ jízdenky, nacenil ji včetně provize a počítal rentabilitu zakázky, abychom se ujistili, že i po započítání provize pro pana Kmetě to pro nás bude výhodné,“ vysvětluje Jan Janků.

Právě tato provize je ale problematická, podle protikorupčního fondu se tak vyváděly peníze z pražského dopravního podniku. „Zprostředkovatel mi dohodí byznys, já mu za to platím naprosto transparentně provizi, to je naprosto běžné,“ odmítá to ale podnikatel.

Podle jeho slov byla provize jen za zprostředkování zakázky. „Byla veliká, ale z pohledu rentability byl obchod pořád ziskový. I přes to, že ta provize byla vyšší než náš zisk. Umenšili jsme ho na úkor provize a absolutně nesouhlasím s tím, že by bez provize byla cena jízdenky o 17 haléřů nižší,“ tvrdí Janků.

Že by nakonec provize končila u Ivo Rittiga, i to podnikatel odmítá. „Já jsem měl smluvní vztah s panem doktorem Kmetěm, trvám pořád na tom, že provize byla správná a já bych to udělal znovu. Obchod byl pro nás z pohledu referencí naprosto stěžejní. Co s vydělanými prostředky pan Kmeť udělal, to já nemohu ovlivnit. Zapojování pana Rittiga do kauzy mi ale přijde nefér, nemá s ní nic společného, je to účelové,“ ujišťuje Janků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…