Peníze ze Sberbank? Obce a kraj mají asi smůlu

30.09.2022 14:15

České obce, které si svoje peníze uložily do ruské Sberbank, mají podle všeho smůlu. Stejně tak i kraj Vysočina, který své prostředky svěřil stejnému bankovnímu domu. Banka se ocitla v důsledku ukrajinské krize v potížích, byla jí odejmuta licence a byla poslána do likvidace. Na obce ale přijde při vypořádávání závazků řada až jako na jedny z posledních. Kraj Vysočina tak přijde o miliardy.

Peníze ze Sberbank? Obce a kraj mají asi smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavřená a posprejovaná pobočka Sberbank

Ruská Sberbank je s více než 20.000 pobočkami největší bankou na území Ruské federace. Ani tak se jí ale nevyhnuly problémy, které přišly dílem v důsledku odlivu klientů, kteří nechtěli pomáhat financovat agresi na Ukrajině, a dílem protiruských sankcí, vyhlášených Evropskou unií právě kvůli zahájení rusko - ukrajinské války.

Právě vinou této krize v únoru 2022 začaly soukromé osoby, obce i firmy v České republice rušit své bankovní účty v této bance. Vzhledem ke skutečnosti, že Sberbank nebyla schopna plnit závazky vůči klientům, zahájila na jaře Česká národní banka kroky k odejmutí bankovní licence Sberbank CZ. Městský soud v Praze počátkem května poslal banku do likvidace.

 

Zpravodajský server Seznam Zprávy přinesl rozhovor s insolvenční správkyní banky Jiřinou Lůžovou. Ta ale neměla pro obce, které v minulosti svěřily svoje peníze Sberbank, právě optimistické zprávy.

„Vklady obcí a krajů u padlé Sberbank se budou ze zákona uspokojovat až mezi posledními. Proto je důležité, aby se portfolio banky prodalo co nejdráž a nejrychleji,“ řekla ve zmíněném rozhovoru Jiřina Lužová.

Z rozhovoru dále vyplývá, že o portfolio zkrachovalé banky budou mít zájem především další velké banky.

Portfolio Sberbank ale zajímá i řadu českých měst a obcí, které měly u banky zřízeny účty. Peníze utržené prodejem úvěrů si totiž věřitelé rozdělí mezi sebou.

Špatnou zprávou pro radnice podle serveru Seznam Zprávy je, že se na ně ze zákona s výplatou peněz dostane až mezi posledními, protože musí podle zákona počkat na to, co zbude po vypořádání státního Garančního systému finančního trhu, fyzických osob a menších firem, vysvětlila v rozhovoru Lužová.

To samé se týká kraje Vysočina, který nyní „postrádá“ zhruba 2,4 miliardy korun, které měl uložené právě u ruské banky.

Obce se se svou neutěšenou pozicí ale nechtějí smířit a chystají se to dát najevo 6. října na klíčové schůzi věřitelů. Zda jim to bude něco platné, o tom se dá nyní pouze spekulovat.

Zkrachovalá Sberbank CZ v číslech (zdroj: Seznam Zprávy)

  • desítky tisíc věřitelů
  • celkové závazky 61,8 mld. Kč
  • 43 000 úvěrů v přibližné účetní hodnotě 51 mld. Kč
  • 3800 dlužníků z řad právnických osob
  • 31 500 dlužníků z řad fyzických osob (z toho 13 300 hypoték)

Dodejme, že prodávané portfolio Sberbank má hodnotu zhruba 47 miliard korun. Proto insolvěnční správkyně oslovila osobně šestici největších českých bank, u kterých je předpoklad, že by byly schopny obchod ufinancovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…