Pestrý život pana Šťávy. O podnikateli, se kterým jsme se soudili o miliardy, napíše jeho spolužák, známý novinář

24.08.2014 11:45

Jméno Josefa Šťávy mohou mít občané Česka spojeno především s jeho společností Diag Human, která se s Českou republikou dlouhá léta soudila. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nedávno oznámil, že český stát ve sporu o miliardy zvítězil. Server Týden.cz nahlédl do Šťávovy minulosti. A leccos o něm zjistil.

Pestrý život pana Šťávy. O podnikateli, se kterým jsme se soudili o miliardy, napíše jeho spolužák, známý novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Investigativní novinář Josef Klíma, který chodil se Šťávou na stejnou střední školu, na něj vzpomíná jako na „tahouna“, na kterého se „lepily holky“. Po střední škole sice začíná studovat na České zemědělské univerzitě, ale v roce 1970 se teprve ve dvaceti letech rozhoduje pro emigraci na Západ. Nakonec zakotvil ve Švýcarsku.

Existuje ale možnost, že komunistická moc pomohla nakonec Šťávovi ke zbohatnutí. „Klíčem k nevídané Šťávově kariéře by mohl být generálmajor Cyril Method Ohrablo, jehož dobové archiválie z padesátých let popisují jako svéráznou figuru, která při jednání se stranickými podřízenými mívala na stole nabitou pistoli," píše server. Celý Šťávův příběh se pak zájemci dočtou v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…