Peszynski: Lidé se bojí, že jim cizinci budou brát práci. Starý svět nevrátí ani tisíc Zemanů, Trumpů a Putinů

01.12.2016 13:25

„Už vím, čeho se lidé bojí a co nechtějí,“ poznamenal úvodem svého blogu na serveru iDnes.cz občanský aktivista Tomáš Peszynski. Podle něj jde o globalizaci, které se on sám nikdy nebál, nebojí se jí a bát se nebude.

Peszynski: Lidé se bojí, že jim cizinci budou brát práci. Starý svět nevrátí ani tisíc Zemanů, Trumpů a Putinů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Tomasz Peszynski, odpůrce demonstrace 3. tábor lidu

„Globalizace už dávno není jen spojování podniků do nadnárodních společností, jak jsme ji chápali kdysi. Globalizace je označení celé jedné éry a všeho, co obnáší,“ konstatuje. „Globalizace, tedy to, čeho se lidé bojí a co nechtějí, je to, že se ekonomika a obchod a finance staly celosvětovou záležitostí a že firmy mohou rozdělovat své působení podle toho, jak se jim to hodí. Chcete přidat plat? Proč? Číňan nebo Ind to udělá levněji. Nelíbí se vám pracovní podmínky? Tak firma přiveze Ukrajince, kterým to zas tak nevadí. Pracujete v nějakém podniku, který patří cizincům a kterým je jedno, co si myslíte a jak by se to dalo dělat lépe. Prostě se to dělá podle nich a basta. A když se ti to nelíbí, můžeš jít,“ dodává následně. 

Lidé se podle něj bojí uprchlíků, kteří by mohli dělat za méně peněz či žít ze sociálních dávek. Bojí se prý také kriminality cizinců, násilí, teroristů, že přijdou o své zvyky a že naše města a vesnice zaplaví podivní černí nebo snědí lidé se zakrytými obličeji. „A že to tady bude vypadat za chvíli jako v zemích, odkud přišli,“ dodal.

Lidé byli také podle jeho slov zvyklí, že ve své zemi byli jenom oni. „A najednou se musí o možné nové zaměstnání přetahovat s cizincem. V některých zemích to tak nikdy nebylo a najednou to je. V některých zemích byly jisté rasy a skupiny národů zvyklé dělat určité práce a najednou se derou tam, kde před tím nedělali. Lidé taky nikde nikdy neviděli různé jiné podivné lidi. Homosexuály. Nikdy žádní nebyli a najednou je jich plno a ani se za to nestydí. Dokonce chtějí mít děti a pořádají pochody. Co když se k nim přidají naše děti?“ ptá se Peszynski. Všímá si i toho, že různí postižení byli hezky schovaní v různých ústavech. 

Původní text ZDE.

„Chlapi se začínají bát některých ženských. Příliš si vyskakují, člověk aby se bál nějakou pustit do dveří, ještě ho obžalují ze sexuálního obtěžování. A vůbec. Kdysi si člověk mohl vyprávět vtipy a dělat srandu z kohokoliv a dnes vás za to málem zavřou,“ a zmínil rovněž rozmazlenost dětí i zpráv, které se objevují. 

„A určitě nejvíce lidi štvou lidí jako já, kteří tyto problémy nevnímají, zastávají se nějakých Arabů, řeší lidská práva někde v Tramtaristánu a kladou zuřivý odpor každému, kdo chce se všemi těmi problémy něco dělat,“ řekl. 

Peszynski se závěrem ptá, zda existuje řešení. A hned si odpovídá, že se zdá, že ano. „Přicházejí lidé, které dosud nebylo slyšet. Říkají si různě. Nejčastěji vlastenci. Nebo slušní Češi. Nebo nekorektní politici. A říkají, že až se dostanou k moci, tak všechny tyto věci, které liberálové ignorují, ale které trápí obyčejné lidi, vyřeší. A svět se vrátí do starých kolejí. Do doby, než se to všechno pokazilo. Vrátíme se do starých dobrých dob. Uděláme Ameriku zase velkou a všechno bude dobré,“ píše Peszynski s tím, že to však dobré nebude, neboť nikdo neumí roztočil zeměkouli opačným směrem.

„Všechny tyhle věci prostě přišly a nedají se vyřešit tak, že se vrátíme do minulosti. Jak byste to chtěli udělat? Jak chcete odestát to, co se už stalo? To je přece nesmysl. Podniky se budou stěhovat zpátky do zemí, odkud přišly? A budou se zase rozdělovat? Opravdu se bude dát postavit zeď mezi USA a Evropou na jedné straně a zbytkem světa na straně druhé? Větší než Velká čínská? Homosexuálové se vrátí do podzemí? Ženy do kuchyní? Postižení se naženou zpátky do ústavů? Lidé, kterým vadilo urážení a vtipy, tak jim to najednou vadit zase nebude. Děti zase začnou honit káču? A ve zprávách zase nastane boj o zrno a překračování plánu?“ ptá se a podotýká, že nevěří, že je někdo tak hloupý, že by tomu věřil. Svět se podle něj do starých kolejí nevrátí ani s tisíci Zemany, Trumpy či Putiny. 

„Nechci vám nutit žádné řešení, ale domnívám se, že se rýsuje a je nasnadě. Když nejde být v tom, co je teď a nejde se vrátit, tak je nutno pokračovat dál. Nemyslíte? Nemusíme spolu souhlasit, ale mám jeden návrh. Zkusme hledat lidi, kteří navrhují něco nového. Kteří mají vizi do budoucna. Kteří se nechtějí vracet, ale ani stát. Jestli nejsou teď, tak se brzo objeví. Doba jim přeje. Začínám být optimista,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…